От х:

Днес в x:

В Държавен архив - Смолян беше открита фотодокументална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на актьора Георги Палагачев.

 
В Държавния архив-Смолян беше открита фотодокументална изложба, посветена на 100 години от рождението на актьора Георги Палагачев /1924 г. -2007г./. Той посвещава целия си съзнателен живот на Смолянския театър, историята му и културата в региона. Експозицията е посветена и на предстоящия празник на българските архивисти, посочи при откриването гл.експерт в институцията Елена Стоянова. Тя представи биографията на видния ни театрал, който отдава 33 години на актьорската професия и е сред основателите на сформирания Среднородопски театър, който по-късно прераства в Родопски драматичен театър.
Жанровият обсег на Палагачев е широк, има от ярко комедийни и сатирични до драматично-трагични и героично-романтични превъплъщения с над 120 роли. Партнирал е на сцената на известни български актьори, гастролирали в РДТ – Маргарита Дупаринова, Любомир Кабакчиев и др. Играл е в пиеси на режисьорите проф. Иван Михайлов, Владимир Полянов, Любен Гройс, Йордан Саръиванов, Кольо Петков, Крикор Азарян и др.
През 2018 г. синът на Палагачев Христо дарява архива на актьора в Държавен архив – Смолян. Няколко години по-късно той е използван за написването на юбилейния сборник, посветен на 70- годишнината на Родопския драматичен театър. Още приживе, Палагачев е важен източник за краеведи и изследователи. От всичките му дейности има съхранени документи в личния му фонд, който съдържа 64 архивни единици.
За цялата си творческа дейност Георги Палагачев е награждаван многократно, обяви Стоянова. Той е един от малкото културни дейци в Смолянска област, който е награждаван два пъти с орден "Кирил и Методий“ I и II степен. Многобройни са неговите награди, както от театрални прегледи, така и от държавни и правителствени институции. Голяма част от тях са експонирани в изложбата.
Приветствия по повод изложбата отправиха зам.-областният управител Андриан Петров и председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров. Беше прочетен и поздравителен адрес от Община Смолян. Синът на Палагачев, Христо, който със семейството си активно е участвал в подготовката на изложбата сподели спомени за баща си. Другият син на актьора, Илия Палагачев, който наследява баща си на актьорското поприще се включи виртуално от САЩ. Спомени споделиха Никола Пашов и един от директорите на театъра Райчо Гьорджев.
Настоящата юбилейна година е добър повод, смолянската общественост отново да се срещне с дейността на именития ни съгражданин, чрез неговите документи, съхранени в архива, каза още Стоянова.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини