От х:

Днес в x:

ЕК смали глобите по иска срещу България за пътните такси

Брюксел заведе дело в Евросъда, защото „супермодерната“ ни тол система не може да общува с другите в ЕС

Помните ли как експремиерът Бойко Борисов рекламираше българската тол система  - наричаше я чудо на технологиите, най-модерната. Е, заради това чудо България е заплашена от големи глоби, защото Европейската комисия установи, че то е „оперативно несъвместимо“ - тоест не може да обменя данни с мрежите за електронно събиране на пътни такси в другите страни от ЕС.

Казусът бе предаден на Европейския съд още през април 2023 г. „Добрата“ новина е от днес е, че ЕК е склонила за частично намаление на глобите, които иска да бъдат наложени на България.

Брюксел заведе дело срещу страната ни, защото не е изпълнила евродиректива от 2019 г., която изисква тол системите в държавите от ЕС да се „синхронизират“ и да си общуват - така че ако някой тир е „пропуснал“ да си плати за ползването на пътната мрежа в една страна, да го хванат в следващата по маршрута и да го глобят.  Без оперативна съвместимост българската тол система не може да участва в това залавяне на нарушители. Освен това не може да може да „разчита“ данни от чужди „бордови“ устройства и пристигащи от други държави тирове трябва да си купуват нови, от България. И още - ако транспортна компания има договор с един доставчик на „услуги за плащане на електронни пътни такси“ в друга държава, може да се окаже, че у нас не го признават.

В България дори простите неща стават трудно, пък сложните - каквато е тол системата, направо граничат с невъзможното.  Като начало държавата трябваше да приеме промени в Закона за пътищата, които да уредят тънките въпроси за „оперативната съвместимост“, а след това и да възложи необходимите дейности.

Директивата трябваше да бъде приложена най-късно до 2021 г., но дори приемането на допълненията в закона се забави драматично. Сега от официално съобщение на Брюксел научаваме, че тъй като България е „транспонирала частично директивата“, може да се отърве с по-малки глоби за закъсненията.   

Последната дума ще има съдът в Люксембург. От съобщението на ЕК не става ясно какво още от евродирективата не е изпълнено.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини