От х:

Днес в x:

„Булгаргаз“ запорира сметки на „Топлофикация София“

Няма опасност за старта на отоплителния сезон в столицата, увери кметът Васил Терзиев

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ е блокирал банковите сметки на общинското дружество „Топлофикация София“, съобщи БНТ. Причината са просрочени задължения за получени доставки на природен газ, потвърдиха по-късно и от газовата компания.

„Булгаргаз“ предприема тази крайна мярка точно преди началото на отоплителния сезон.

Проблемите с вечно закъсалата и трупаща дългове столична топлофикация са от години и са причина газовият доставчик постоянно да я заплашва с предупредителни писма, че ще я даде под съд и ще й спре доставките. Преди пет години „Булгаргаз“ дори внесе документите в съда, но оттегли иска си, след като топлофикацията погаси част от задълженията си. Последно през 2022 г. държавната компания се закани да спре доставките на газ за столичното парно заради дълг от 330 млн. лв.

Не е ясно към днешна дата каква сума дължи „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“.

На специален брифинг на Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев уточни, че е запорирана само една сметка на общинското дружество. „Няма проблем по отношение на дейността на дружеството и предоставянето на топлофикационната услуга“, заяви кметът на София.

Тези дни от „Топлофикация София“ обявиха, че имат готовност да пуснат парното всеки момент в столицата.

Кметът Терзиев каза, че е разговарял с директора на дружеството Петър Петров, който го е уверил, че няма риск за подаването на топлофикационната услуга и че запорирането на сметки се случва сравнително регулярно, когато идва отоплителния сезон. „Става въпрос за запор на само една от сметките на „Топлофикация“ като запорът е за 25 млн. лв.", поясни кметът.

Припомняме, че през април тази година служебното правителство отказа да изкупи 1,6 млрд. лева дългове на „Топлофикация София“. Освен към „Булгаргаз“ столичното общинско предприятие има просрочени задължения и към Българския енергиен холдинг.

РЕАКЦИЯ

„Има партии, които, за да постигнат политически цели, са готови да жертват цели системи, хиляди работещи в общинските дружества, както и да жертват благополучието на 1,5 милиона софиянци за постигането на политически цели“, коментира на брифинг Борис Бонев, общински съветник и председател на групата на „Продължаваме промяната - Демократична България“ („Спаси София“) в Столичния общински съвет (СОС).

Според Бонев запорирането на сметките на дружеството, чийто принципал е Столичният общински съвет, се прави с политически цели „при правителство с премиер бивш депутат от ГЕРБ шест мандата в шест парламента, бивш председател на Народното събрание“.  „Ден, след като беше обявено от „Топлофикация“, че има готовност да започне отоплителния сезон, да се запорират сметки, които са проблеми от десетилетия, за всички е ясно защо се прави“, подчерта Борис Бонев.

Общинският съветник от БСП Иван Таков припомни, че работни групи в Столичната община така и не са взели решение за подобрение на състоянието на „Топлофикация София“. „Имаше идеи за модернизация, за привличане на външен инвеститор. Всичко това беше заметено под килима, включително и от предишното управление на Столичната община, и затова не съм учуден от това, което се случва, но съм притеснен предвид настъпващия зимен сезон“, заяви Иван Таков.

Кметът на София се оплака, че изключително трудно работят с държавата, а и транспортът, и „Топлофикация“ изисквали активна роля на държавата. „В състояние на постоянен изборен процес трудно се поема отговорност и се вземат решения“, каза Терзиев.

Той съобщи, че ще организира срещи с министър-председателя и с отделни министри, за да се изработят пътни карти за решаването на всички проблеми. Без едно добро партньорство няма как със собствени средства, да покрием такива големи финансови дупки навсякъде, каза кметът Терзиев.

По неговите думи проблемът с „Топлофикация“ е системен и очаква от ръководството, което беше сменено през лятото, да представи дългосрочен план за оздравяване на дружеството.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини