От х:

Днес в x:

Годишно: 120-130 души от община Хасково умират от мръсен въздух

    В Хасково се проведе дискусия за качеството на атмосферния въздух и начините за неговото подобряване. Тя бе по повод проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“, изпълняван от общинската администрация в областния град. Той бе представен от социолога и бивш журналист Иво Желев, който е и ръководител на консорциум, ангажиран с проекта.

    „Нашата основна цел с този проект е подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на фините прахови частици с близо 116 тона на година“, каза Иво Желев.

    Той посочи, че отоплението е най-сериозният замърсител, включително и от старите ни автомобили. Според статистиката, в България годишно умират около 11 000 души от лошото качество на атмосферния въздух. Причислено към мащабите на община Хасково означава, че годишно в региона умират 100-120-130 души умират от лошото качество на атмосферния въздух.

    В тази връзка е изпълнението на проекта и се работи за набиране на заявления от граждани, които искат да подменят печките с електроуреди, след което предстоят огледи на жилищата, подбор и класиране. Трябва да бъдат събрани около 3700 заявления от домакинства и повече. Планирано е да се премахнат около 5000 камини и печки на твърдо гориво, които да бъдат претопени.

    Общата рамка на проекта е 35 млн. лв., от които близо 31 млн. са осигурени от Европейската комисия. Продължителността е 60 месеца.

    На събитието присъстваха заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева и секретарят Пламен Лечев. Лектори бяха климатолозите проф. Георги Рачев и д-р Симеон Матев. Имаше представители на Община Хасково и на екипа за управление на проекта, РИОСВ, РЗИ, СБАЛПФЗ-Хасково, на НПО, ученици от еко клубовете на СУ„Св. Паисий Хилендарски“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, участвали в инициативи за подобряване на екологичната среда в града.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Да
      Да
      9 0
      16:33, 3 окт 2024
      Да и от чистата , тоест поливна вода за 6 лв кубика .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини