От х:

Днес в x:

5 навика, които ни помагат да живеем по-дълго

Когато става дума за дълголетие, разбира се, не всичко зависи от нас, защото фактор са и гените ни. Но за да живеем по-дълго и по-качествено, можем да подобрим психическото и физическото си здраве, като възприемем и прилагаме някои ежедневни навици.

Доказано е, че стремейки се към по-здравословен начин на живот, можем да подобрим цялостното си здраве в дългосрочен план, което съответно означава, че може да си спечелим няколко допълнителни години. Ето пет ежедневни навика, които експертите по дълголетие са изградили и следват, за да живеят по-дълго и по-здравословно.

Ежедневна физическа активност

Упражненията са от съществено значение, за да поддържаме добър метаболизъм, да имаме качествен сън и цялостно да бъдем здрави. Наред с ползата за физическото ни състояние, редовната физическа активност благоприятства и психиката ни. Естествено, ежедневните тренировки не означава да изпадаме в крайности и да се предизвикваме до ръба на физическите си възможности.

Достатъчно е да имаме някакъв вид движение всеки ден. Няколко пъти в седмицата може да правим по-интензивни тренировки, а в останалото време да разнообразяваме с друг вид активност. Препоръките на здравните специалисти гласят да отделяме поне по 75 минути седмично за интензивна физическа активност или между 300 и 600 минути седмично за упражнения с умерена интензивност.

Разнообразие на тренировките

И като говорим за спортуване, е добре да имаме предвид също, че трябва да разнообразяваме вида физическа активност. Така хем правим тренировките си по-интересни и предизвикателни, хем развиваме различни мускулни групи.

Препоръчително е да имаме комбинация от аеробни тренировки и тренировки с тежести, а по-възрастните е добре да включат и такива за баланс.

Социална свързаност

Самотата е новата епидемия в световен мащаб. На фона на тези тревожни наблюдения е по-важно от всякога да останем социално свързани. Общуването има пряко отношение към дълголетието и това е научно доказано. Според изследвания социалните контакти могат да увеличат шансовете за удължаването на живота на човек с до 50%.

Полезно е да дадем приоритет както на вече съществуващите ни взаимоотношения с хора, така и на изграждането на нови. Здравните експерти съветват да бъдем отворени за комуникация и на публични места, например когато пазаруваме. А ако имаме възможност, би било прекрасно и да се включваме в различни социални и доброволчески активности с хора.

Хранене в ограничен прозорец от часове през деня

От известно време насам здравните специалисти говорят за режим на хранене, който е разновидност на периодичното гладуване, познато още като фастинг. То представлява хранене в ограничен прозорец от часове през деня и помага за намаляването на приема на калории. Може да се прилага или като диета и да се прави по няколко дни за два-три пъти годишно, или да се следва като ежедневен навик, както правят някои хора.

Въпреки че са необходими повече проучвания, за да има повече яснота за дългосрочните ефекти от този хранителен режим, според някои изследвания той се свързва с по-ниска биологична възраст, включително намалени признаци на стареене на имунната система. Освен това показва благоприятен ефект и при хора с инсулинова резистентност. По думите на здравните експерти храненето в ограничен прозорец от часове през деня може да помогне за "рестартирането" на метаболизма ни и активирането на стволови клетки в тялото, което пък има регенеративен ефект.

Възприемане на многостранен подход

Ако наистина се стремим към дълголетие, е добре да осъзнаем, че то се постига като прилагаме здравословните навици с постоянство, осъзнатост и в синхрон един с друг. Този многостранен подход включва да се храним пълноценно и разнообразно, да спортуваме редовно и не на последно място - да контролираме стреса. Разбира се, последното понякога може да се окаже най-трудно, тъй като не зависи изцяло от самите нас, но е важно да не го подценяваме.

Доказано е, че хроничният стрес е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания, пристрастяване и психични разстройства. Проучване също така установява, че силните нива на стрес могат да съкратят продължителността на живота на хората с близо три години. За да разтоварим напрежението, е добре да си отделяме достатъчно време за активностите, които ни доставят удоволствие - четене на книга, слушане на музика, градинарство, разходки в природата, медитация или спорт, пише Health.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини