От х:

Днес в x:

Как умираща жена приписа апартамента си на медсестрата, която я гледа в болницата

Дългогодишната юристка избрала да се подпише с ... палец

Тази история дори не започва с разболяването на покойната към днешна дата Здравка В. Започва още по-тежко - с разболяването на сина й.

Николай В. - единствено дете на Здравка, е диагностициран през далечната 2010 г., когато е на 45 г., с ужасяваща диагноза. До днес е претърпял 6 операции от много тежка болест, от които няколко са мозъчни по над 10 часа.

Майка му Здравка В. (родена през 1942 г.) също се разболява. На 26 февруари 2019 г. тя е изписана от известна столична частна болница „Т." с диагноза „мозъчен инфаркт... исхемичен мозъчен инсулт... корова атрофия“ и пр. После се връщала за рехабилитации и пр.

В това време обаче синът й Николай - също висшист и в миналото успешен бизнесмен, няма как да й помогне, защото самият той се бори за живота си - включително лежи от болница в болница.

Ключово тук е, че при престоя си в болницата „Т." бабата се запознава с медицинската сестра Венета Н.

Малко повече от 3 месеца след изписването - на 4 юни Здравка упълномощава сина на Венета да я представлява пред съответния нотариус при продажба на собствения й апартамент

Жилището е в „Младост – 1“, двустаен апартамент, а кварталът от някогашна „спалня“ за шегите на софиянци, заради близостта до метрото вече изживява бурен възход - поне като цени.

Нещо повече - в същия ден упълномощава Николай С. - сина на медсестрата, и да се разпорежда с банковата й сметка, в която по това време има доста сериозни пари (посочва адвокатът в рамките на делото). Двете пълномощни са с два поредни номера.

Вместо подпис и на двете пълномощни е сложила отпечатък от палец.

„Имайте предвид, че говорим за експерт по патентно право, юрист с дългогодишен стаж“, специално отбелязва днес адвокат Николай Стойнов, който защитава интересите на сина на починалата.

Без особена изненада, на 12 юни с нотариален акт Здравка продава апартамента си на медсестрата Венета. Всъщност дори не го продава тя, а пълномощникът й - да, правилно се ориентирахте: син на Венета, който продава на майка си жилището на болната баба. Апартаментът е продаден за сумата от 57 000 лв., която е преведена чрез банковата сметка на Здравка В.

Но понеже, както казахме, има пълномощно и за банковата сметка, в следващите дни - буквално започвайки от 13 юни, Николай С. като пълномощник на Здравка започва да тегли: на два пъти по 8000 лв., после веднъж - 4000 лв., но още в в същия ден други 2000 лв. и още суми.

„Общо изтегля 25 000 лв. и така цената става дори не и 57 000, а 32 000 лв. - отбелязва адвокатът. -

Данни за това Николай да е предал парите на Здравка няма по делото."

В рамките на последвалия съдебен процес има назначено вещо лице, което пък дава оценка към датата на сделката (12 юни 2019 г.) на прехвърления апартамент - 157 000 лв.

На 10 декември 2019 г. Здравка почива. Според сина на жената след напускането на болницата въпросната медсестра е полагала грижи за нея около 4 месеца. Но затова тя си й плащала, по техните думи - по 500 лв. месечно.

В края на 2020 г. синът Николай В. чрез адвокат Стойнов на 2020 г. завежда частно дело, след като преди са... „опитвали във всякакви прокуратури, от което нищо не излезе - както можете да си представите“.

Заради размера на предмета на делото то не е в районния, а в Софийския градски съд. Оттогава - по думита на адвоката - първо чакало повече от година за насрочване. Първото заседание е цели 30 месеца след подаването на иска - после минало в 3 заседания.

Но...

„Сега сме края на 2024 г.-  беше обявено за решаване през май т.г. и все още нямаме решение на първа инстанция“, казва правистът.

В хода на делото умира и медсестрата Венета (родена през 1963 г.) и сега собственик на апартамента е синът, който - както се сещате - реално през 2019 г. го е продал на себе си. И после теглил от парите.

Адвокатът допълва:

„Основанието, на което атакувам сделката е - противоречие с добрите нрави, като съм се позовал, че добрите нрави не са закон, те имат морално-етичен характер, но в случая са приложими нормите на Кодекса за професионална етика на медицинските сестри, акушерките и т.н." (утвърден през 2015 г от МЗ).

Там може да прочетем интересни неща:

 „При изпълнение на задълженията си професионалистът по здравни грижи трябва да се въздържа от всякакви действия, които могат да доведат до предположението, че... цели лична публичност или друга облага (чл. 10 т. 3);

Професионалистът по здравни грижи избягва всяка злоупотреба поради привилегированите си взаимоотношения с пациентите и поради привилегирования достъп до тяхната личност, имущество, дом и работно място;

Професионалистът по здравни грижи отказва подаръци, услуги или гостоприемство от пациентите, за които се грижи в момента, тъй като те могат да бъдат изтълкувани като възможност за упражняване на влияние за получаване на преференциално внимание или други ползи (чл. 16 и 17 от Кодекса).

И макар да признава, че Кодексът не е закон, адвокат Стойнов пише, че ако медсестрата спазваше тези морално-етични норми, това би предотвратило „придобиването на апартамент в гр.София, ж.к. „Младост“ за цена, почти пет пъти по–ниска от пазарната, от пациент, чието здравословно състояние го поставя в някаква форма на зависимост от професионалиста по здравни грижи."

И още:

„От значение е... относителната зависимост... от грижите на медицинската сестра Венета Н., при липсата на други близки хора, които да са във възможност да полагат тези грижи. Тази зависимост е обусловена от напредналата възраст, от тежкото здравословно състояние, от чувствата на безпомощност и безнадежност, които изпитва самотният възрастен човек дори когато е напълно в ясно съзнание. Именно злоупотребата с тази зависимост целят да предотвратят морално-етичните правила, заложени в цитирани по-горе кодекс“, пледира адвокатът.

Сега синът на бившата вече собственичка чака развоя на делото на първа инстанция, както и как ще се развие неговата собствена болест.

 

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини