От х:

Днес в x:

Поставиха нови контейнери за разделно събиране в Асеновград

Изображение 1 от 2

    Поставиха 8 нови контейнера за разделно събиране на опаковки и битов отпадък в Асеновград.

    Съдовете са разположени в близост до Районно управление – Асеновград - на ул. “Цар Иван Асен II” №3 и на паркинга пред ДИП - България, на ул. “Съединение” №8.

    Целта на инициативата е да се мотивират хората да събира и изхвърлят разделно своите отпадъци.

    Контейнерите са дарени от сдружение „BG Бъди активен“, като част от дейности по кампанията “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”.

    Организацията работи с десетки общини в страната, в помощ стимулиране на гражданското участие в посока споделена отговорност към средата около нас.

    Контейнерите ще бъдат регулярно обслужвани от местните партньори, с които общинската администрация на Асеновград си сътрудничи за организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки – „БУЛЕКОПАК“ АД и от фирмата за сметоизвозване на битови отпадъци - „КМД“ ЕООД. Събраното разделно количество ще отива за рециклиране.

    “Целта, която си е поставила община Асеновград, е по-малко нерегламентирани замърсявания и по-чиста околна среда. Не на последно място - и стимулиране на населението да опазва света около себе си, като събира и изхвърля отпадъците разделно”, казва Дора Младенова - началник отдел “Екология” в общината.

    За да бъде подсигурено правилно разделяне и третиране на опаковките, а отпадъкът - годен за рециклиране, Общинска администрация - Асеновград провежда целогодишна информационна кампания сред своите граждани, с цел повишаване информираността по отношение опазване на околната среда.

    Използвайки различни канали, общината споделя интересна образователна информация за това, кои продукти могат да се рециклират и кои не, както и идеи как да живеем в по-чисти и по-красиви места.

    “Как се става община #БезОтпадъци“, разказват от сдружението и предлагат няколко стъпки в тази насока:

    „Необходимо е повишаване на знанията и образоване на населението чрез различни информационни кампании; Трябва да се работи в посока улесняване на инфраструктурните подобрения за събиране и изхвърляне на събраните опаковки; Един от най-важните моменти касае нагласите на хората, с цел предотвратяване изхвърлянето на отпадъци и осигуряване на условия за обезкуражаване на изхвърлянето на отпадъци”, посочва Зоя Георгиева, която е част от сдружението. Тя допълва: “Нашият екип влиза в ролята на свързващо звено между администрации и граждани, като успешно подпомага комуникацията между тях, изграждайки капацитет и подобрявайки диалога помежду им. Чрез предоставяне на възможност за включване в различни креативни комуникационни и активизационни кампании, сдружението се опитва да покаже как общностите са взаимосвързани с техните публични пространства и как могат да „събудят“ чувство за споделена собственост върху градове и публични пространства“.

    Кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!" е инициатива на сдружение „BG Бъди активен“, която се осъществява с подкрепата на „Кока-Кола Къмпани“ и в партньорство с Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини