От х:

Днес в x:

Тракийци отбелязват с нестандартна изложба Дните на европейското културно наследство

Изображение 1 от 6

    Под надслова „Мъдростта на европейските народи“ читалище „Тракия-2008“ в Хасково организира изложба по случай Дните на европейското културно наследство. Подредени са пана с пословици и поговорки.

    „Тази неизменна част от народното творчество съпътства народите през вековната им история. Поговорките и пословиците се предават от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националния дух и патриотизъм. Чрез тази синтезирана през вековете мъдрост се предават общите за европейските народи ценности. Свързани с морала, здравето, семейството, приятелите, любовта и стремежа към по-добър живот“, убедени са организаторите.

    Колекцията съдържа подбрани народни умотворения от България, Гърция, Великобритания, Нидерландия, Чехия, Литва, Украйна и други страни. Те ясно показват, че европейските народи еднакво ценят най-важните нематериални стойности в човешко битие. Една и съща поговорка може да се открие в много варианти в различните страни. Някои от мъдростите, популярни при различни народи, са изписани на оригиналния език.

    Така хасковското читалище отбелязва и Европейския ден на езиците, който популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа. Посланието е също така отправено и към младите. То насърчава изучаването на чужди езици във всяка възраст. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини