От х:

Днес в x:

Велизар Шаламанов: Русия има интерес конфликтът в Близкия изток да ескалира, това отвлича вниманието от войната в Украйна

„Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток, защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък това работи и против Русия“.

Това мнение изрази пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.


„Ясно е, че във военен план тези атаки нямат много голям смисъл. Те са основно политическо и комуникационно средство на Иран. Много по-важно, за да разберем кризата, е, че тя е част от голямата война, която Русия започна срещу свободния свят с агресията срещу Украйна. Това, което се случи в Близкия изток, може да бъде разбрано само в контекста на руската война срещу свободния свят - война, в която от едната страна е Уставът на ООН и помощта на свободния свят към Украйна, от другата страна е Русия, подпомогната от Иран, Северна Корея, Китай. В този контекст се разгоря конфликтът в Близкия изток“, подчерта експертът.


Схемата е много сложна, категоричен бе специалистът и уточни, че нейното решение преминава през победата над Русия с цел да е ясно, че не може постоянен член на Съвета за сигурност да бъде в основата на голяма война.


По думите му по време на предизборна кампания, която и без това е много объркана, КСНС няма да доведе до вземане на добри решения:


„Тази криза е по скоро обект на Съвета за сигурност към Министерския съвет. МС и премиерът се справят изключително добре с евакуацията“.


Според бившия министър на отбраната към момента няма пряка заплаха за хората в Израел. По-важно сега е да действа МС, МВнР, МО, МВР, службите, смята Шаламанов.


„Да кажем, че няма заплаха за България, би било безотговорно“, изтъкна той.


По думите му има пряка заплаха от „разширяване на терористичните атаки на Русия извън територията на Украйна“.


Експертът посочи, че проблемите, които стоят пред Европа, могат да бъдат решени само заедно. България и Румъния, ако действат заедно и разумно, биха убедили Европа, че е много по-добре двете държави да са в Шенген и да имаме обща защита на границите.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини