От х:

Днес в x:

Как човешкото (без)действие влияе на условията на Луната

Животът на Земята е пряко свързан с това, което се случва в Космоса, а обратната зависимост също е вярна. Оказва се, че ефектът от нашата дейност се простира далеч извън атмосферата на планетата ни. И не, не говорим за изстреляните сателити и космическите мисии, а за едно явление, за което ни информират учените.

Връщаме се няколко години назад, когато през 2020 ковид пандемията изцяло промени живота ни и буквално го накара да спре. Тогава затишието в световен мащаб, невижданото намаляване на трафика и производствената дейност доведоха и до отчитане на в пъти по-чист въздух, както очевидно и до други интересни явления, за които научаваме едва сега.

Учени от индийската Лаборатория за физически изследвания в Ахмедабад са установили значителен спад на нощните температури на Луната в шест места за наблюдение от по-близката й към Земята страна. Това "аномално понижаване" според тях си има логично обяснение и то е внезапният спад на радиацията, излъчвана от нашата планета.

Той е вследствие на друг спад - този на човешката дейност в началото на ковид пандемията. С това се постига намаляване на парниковите емисии и аерозолите в атмосферата, което води до по-малко улавяне и повторно излъчване на топлина.

Учените обясняват, че през деня по-голямата част от слънчевата светлина се отразява от атмосферата и отива обратно в Космоса. Луната също получава доста радиация от Слънцето през това време. Но през нощта Луната получава радиация само от Земята и затова нейното количество влияе сериозно върху температурата на повърхността й през тази част от денонощието. И колкото по-малко е то, толкова по-ниски са градусите, обяснява Futurism.

Заради тази установена взаимовръзка се смята, че естественият спътник на Земята може ефективно да се използва като индикатор за климатичните промени, случващи се на нея, както и за ефектите от тях. Разбира се, подобно събитие като пандемията може (и се надяваме) да не се повтори, но резултатите от него за пореден път доказват колко е важно на Луната да има обсерватории, които да откриват и анализират подобни събития и ефектите от човешката дейност.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини