От х:

Днес в x:

Министър Найден Тодоров пред БТВ: В Смолянския театър няма такова изтичане на пари като в Разград

Министърът на културата Найден Тодоров заяви пред БТВ, че в Смолян няма такова изтичане на пари като в случая във филхармонията в Разград. "Според нашите данни няма и такова директно назначаване на хора, но това все пак трябва да го проверим на място. Смятам, че е нещо различно", каза Тодоров.

„За театъра в Смолян мога да си представя какво се случва. За Разград още не ми го побира главата. Определено, ако има схема, тя не е една и съща. Има нещо организирано и се прави, но очевидно по различен начин“, каза в предаването „Тази сутрин“ днес служебният министър на културата Найден Тодоров във връзка с измамната схема, за която вече бившият директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград – Левон Манукян – е обвинен за фиктивни назначения, с което е ощетен бюджетът.

Попитан за второто разследване на театъра в Смолян, министърът каза, че това, по което министерството е работило сега, е за фиктивни продажби на билети и фиктивни договори с фирми за услуга, която не е ясно дали е свършена.

„В момента, в който разбрахме какво се случва в Разград, направихме наше вътрешно проучване. Предстои проверка на много театри. Освен това Министерството на културата работи и с външни институции. Още предходният министър е сигнализирал прокуратурата и още няколко институции за седем театъра, но не спомена дали сред тях е Смолянският.

Припомняме, че вчера съдът в Пловдив постанови и постоянен арест за програмиста Петко Писков, считан от обвинението за мозък на схемата. Той се оказа собственик на счетоводна къща, която фиктивно е регистрирана в Смолян, каза за еТВ зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов. Той допълни, че въпросната счетоводна фирма е обслужвала културните институции в Разград и Смолян. През нея е назначен на работа в смолянския театър А.Г., който също е обвиняем по делото.

Припомняме, че директорът на РДТ пред еТВ каза, че тези разследвания му "идват като гръм от ясно небе". Допълни, че миналата седмица са идвали разследващи и са иззели счетоводни документи и компютри, но за всичко останало научил от медиите.

„Убеден съм, че работата на прокуратурата ще бъде добре свършена и ще се разбере, ако има високопоставено лице в Министерството на културата. Ние също работим и правим наши вътрешни проверки, но в крайна сметка професионалистите са полицията и прокуратурата. Не искам в момента в Министерството всеки да следи всеки“, каза министър Тодоров.

Той е поискал проверка за всички назначения във всички културни институции в страната в последните три месеца.**

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини