От х:

Днес в x:

Украйна съобщава, че загубите в жива сила на Русия са над 650 000 души, равно на населението на 3 области в България

Украинският новинарски портал Кореспондент нет цитира официалната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, че загубите на военнослужещи от страна на агресора Русия към днешна дата 02.10.2024г. е 655 560 души. Според украинците, за последното денонощие са убити 1130 руски военнослужещи.
Само за да си представите мащабите на загубите, ако тази цифра е вярна, то това е равно на тоталното унищожение на цялото население в 3 области в България. Това са област Хасково (211 565 души), област Стара Загора (296 507 души) и област Кърджали (149 661 души), общо жителите в тези области са 657 733 души.

Украинският генерален щаб съобщава и за загубената военна техника от страна на агресора. Съобщават за над 100 000 машинни военни единици от началото на войната до сега, което проектирано спрямо България, надвишава десетки пъти въоръжението на нашата страна, заедно с резервите.
Унищожената руска техника в конфликта в единици:
- 8 887 танка
- 17 579 бронирани машини
- 18 869 артилерийски системи
- 1 204 Реактивна система за залпов огън (РСЗО)
- 963 системи за противовъздушна война
- 369 самолета
- 328 хеликоптера
- 25 692 оперативно-тактически безпилотни летателни апарати (БЛА)
- 2613 крилати ракети
- 28 кораба и лодки
- 1  подводница
- 25 692 автомобили и автоцистерни
- 3 318 единици специализирана военна техника.
Трябва да се има в предвид, че по време на война, информационната пропаганда от всяка от враждуващите страни е в пълна сила и вероятно не може да й се доверим на 100% .
Противоречащата пропаганда и от двата лагера работи, например през декември 2023 г. американското разузнаване съобщи, че Русия е загубила 315 хиляди души, убити и ранени - тоест почти 90% от военните, с които е започнала войната.
На 26 февруари 2024 г., на втората годишнина от началото на инвазията, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че въоръжените сили на Украйна са загубили 31 хиляди военни (обикновено на всеки убит се падат трима ранени, въз основа на тази пропорция е възможно да се изчисли броят на ранените).
На 23 април 2024 г. тогавашният министър на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу съобщи, че Украйна е загубила почти половин милион войници - тази оценка е очевидно надценена, тъй като общата численост на въоръжените сили на Украйна сега е около 500 хиляди души.
Министерството на отбраната на Руската федерация обяви данни за загубите си само веднъж, през септември 2022 г. - 5 937 души. След това руското ръководство многократно е заявявало, че загубите са минимални и много по-ниски от тези на Украйна. Във всеки случай косвените доказателства неопровержимо сочат, че непоправимите загуби са високи: в противен случай Русия нямаше да се нуждае от частична мобилизация, масово включване на наемници, както и от набиране на затворници и чужденци. Руски източници съобщават, че ВС на РФ привличат около 30 хиляди новобранци всеки месец - очевидно това все още е достатъчно, за да компенсира претърпените загуби.
Къде е истината в цифрите не можем да твърдим, но статистиката показва, че при нападателни наземни действия загубите в жива сила са по-големи в сравнение със загубите при отбранителни позиции, но и това може да не е показателно, защото зависи и от въоръжение, разузнаване и подкрепления по въздух и артилерия. Но все пак жертвите на войната в Украйна - убити и ранени, са вече около 1 млн., пише в свой анализ "Уолстрийт Джърнъл", като допълва, че този огромен брой е "зашеметяващ данък, който двете страни, борещи се с намаляващото си население, ще плащат и в бъдеще".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини