От х:

Днес в x:

Новият шеф на НАТО защити правото на Украйна да атакува по руска територия

На фона на две войни чукчето на председателя на Северноатлантическия съвет вече е в ръцете на Марк Рюте

Чукчето на председателя на Северноатлантическия съвет вече е в ръцете на Марк Рюте. Предаде му го досегашният генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Така Рюте вече официално е генерален секретар на НАТО. На церемонията в централата на пакта в Брюксел присъстваха представители на всички държави от военнополитическия съюз, предават световните агенции.

„Напускам алианса със смесени чувства, но имам чудесен наследник на поста. Трудно е да се напусне организация, на която служих в продължение на 10 години, и работата ще ми липсва, но знам, че заедно постигнахме много“, заяви пред журналисти Столтенберг.

Той отбеляза, че Рюте е добър в постигането на съгласие и това е важно качество за новата му длъжност.

„Имаме нужда от повече сили с по-добри способности, затова трябва да повишим разходите за отбрана, трябва да увеличим помощта за Украйна, пътят й към НАТО е необратим, заяви Рюте в първите си думи като ръководител на пакта.

Той посочи, че трябва да се направи необходимото Украйна да остане суверенна държава.

„Едно няма да се промени - основната ни задача остава защитата на нашите граждани и ценности“, отбеляза новият генерален секретар.

Като най-важна задача пред НАТО той посочи Украйна и добави, че другите важни цели за алианса са повишаването на разходите за отбрана и разширяването на партньорствата, включително с държави от Далечния изток, съобщи Ройтерс.

„Правото на самоотбрана предвижда поразяване на цели на територията на противника, както гласи международното законодателство. Разбирам желанието на украинците, но всеки съюзник взема сам решенията по този въпрос. Украйна нямаше да съществува в днешния си вид без помощта от САЩ. Впечатлен съм от украинците, те показаха способност да отблъснат руските сили“, каза Рюте.

Той цитира данни, според които руските дневни загуби във войната са по 1000 убити или ранени, а от началото на сраженията - 500 хиляди загинали или пострадали.

„Колкото повече помагаме на Украйна, толкова по-скоро войната ще приключи. Украинското ръководство ще реши кога да предприеме мирни преговори. Чуваме често заплахи от Путин, тези заплахи са безотговорни, каза той по повод думите на руския президент, свързани с условията за използване на ядрено оръжие. Не виждаме непосредствена заплаха от употреба на ядрено оръжие. Ако се поддадем на заплахите на Путин, ще създадем прецедент, че някоя страна може да използва военна сила, за да постигне целите си. Не можем да допуснем това“, обобщи Рюте.

Той посочи, че проблемът с Китай е в това, че Пекин е сподвижник на предприетата от Русия война. Кремъл има чудесни източници, каза Рюте по повод изразените от Кремъл очаквания, че политиката му начело на НАТО няма да се отличава от годините под ръководството на Столтенберг.

Марк Рюте сподели, че съзнава, че Съединените щати са доминиращата сила в НАТО, но алиансът взема решения с консенсус, така че голяма част от работата на генералния секретар е да търси компромиси между съюзниците.

Сред трите основни задачи пред алианса Рюте посочи поддържането на способността на НАТО да се защити от всяка заплаха.

„Трябва да увеличим възможностите за производство на боеприпаси и бюджетите за отбрана“, призова той.

Според него е необходимо НАТО и ЕС да взаимодействат повече, включително по отношение на хибридните заплахи. Трябва да продължим работата с партньорите, включително в борбата с тероризма. Китай не може да продължава да подклажда войната в Украйна, без да бъдат засегнати репутацията и интересите на Пекин, допълни той.

Йенс Столтенберг застана начело на НАТО на 1 октомври 2014 г. като 13-ия генерален секретар на военно-политическия съюз. Мандатът му бе удължаван неколкократно и в досегашната история на алианса той е на второ място по продължителност на заемане на длъжността - 10 години, като по-дълго начело на пакта е бил само нидерландецът Йозеф Лунс (между 1971 и 1984 г. - 13 години).

Марк Рюте бе премиер на Нидерландия в продължение на 14 години (между 2010 и 2024 г.). Преди година той изрази готовност да оглави алианса и успя да получи единодушна подкрепа до срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на юли тази година.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини