От х:

Днес в x:

Строители, готвачи и безработни „свирили“ във филхармонията в Разград

Шефът на Театрално-музикалния филхармоничен център е пуснат срещу 50 000 лв. гаранция

Строители, готвачи и безработни са „свирили“ във филхармонията в Разград. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата по случая с арестувания преди дни шеф на Театрално-музикалния филхармоничен център в Разград. 41 човека са били фиктивно назначени на работа през последния месец, като по ведомост са получавали десетки хиляди левове заплати. По този начин са били източени общо 937 889 лв от държавното предприятия, твърдят от държавното обвинение.

В същото време прокуратурата изненадващо освободи срещу парична гаранция шефа на Театрално-музикалния филхармоничен център в Разград - диригента Левон Манукян, след като ден по-рано обясняваше как ще иска от съда постоянното му задържане. Той обаче е бил пуснат още в понеделник вечер срещу 50 000 лв.

Манукян е съдействал на разследващите и е дал пълни обяснения, твърди прокуратурата. Срещу него е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, които са свързани с трупата в Разград.

Според прокуратурата близо 1 млн. лв. са източени от Министерството на културата чрез фиктивни назначения на служители в театъра. Става дума за хора предимно от Перник, уговорени да се включат от друг обвиняем по същото разследване, който се представя като каскадьор на свободна практика.  Новоназначените не са получавали парите, а ги давали на въпросния  каскадьор, а той - на трети човек. За назначените оставал бонус - плащането на социалните осигуровки. Един новоназначен е получил заплата за 3 дни в театъра от 25 000 лева.

От началото на месеца са били назначени на работа в театъра нови над 40 души - на заплати, драстично надвишаващи възнагражденията на старите служители. Така разходите за заплати от 150 000 лева на месец скочили до 1 млн. лева.

Общо четирима души са замесени в тази схема, твърди държавното обвинение.  Разследването се водело в Пловдив, тъй като двама от замесените са задържани на магистрала „Тракия“. Това обяснение дойде след като в понеделник стана ясно, че от разградската прокуратура са научили за случая от медиите.

„Във връзка със съмнения за злоупотреби директорът на Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград е освободен от длъжност със заповед на министъра на културата от 30.09.2024 г. На Инспектората към Министерството на културата е възложено извършване на проверка по чл. 46 от Закона за администрацията за изясняване на всички факти и обстоятелства за периода на неговото управление“, съобщава и Министерство на културата.

В Разградската районна и окръжна прокуратура няма заведена преписка против длъжностни лица от културните среди в Разград. Това съобщи за БТА ден по-рано окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров във връзка с излязла информация в медиите относно задържането на директора на ТМФЦ - Разград Левон Манукян.

Тодоров заяви, че нито в полицията в Разград, нито в Окръжната прокуратура е постъпвала някаква информация за случая. „Прокуратурата е запозната с това, че в петък е имало акция на пловдивската полиция в Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград. Разградските полицаи само са съдействали с това да покажат къде се намира културната институция и кои са длъжностните лица“, каза окръжният прокурор. Тодоров добави, че самият той е разбрал от журналисти за операцията.

Схемата на източване, разказана от прокуратурата

Окръжна прокуратура-Пловдив разказа схемата за присвояване на общо 937 889 лв, собственост на държавно предприятие „Театрално-музикален и филхармоничен център“ (ТМФЦ) в Разград в нарочно съобщение.

От него става ясно, че в хода на разследването е установено, че в театъра в гр. Разград в началото на месец септември 2024 г. са били назначени поне 41 лица, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, сред които обвиняемия А.Г., който от своя страна ги е предоставял на обвиняемия П.П. В средата на месец септември 2024 г. дружество, собственост на обвиняемия П.П., е сключило договор с ТМФЦ, гр. Разград, за предоставяне на услуги, включително ТРЗ /труд и работна заплата/, изготвяне на документи и др. Същото дружество е предоставяло сходни услуги на Родопския драматичен театър, гр. Смолян.

На установените 41 лица са изготвени трудови договори с ТМФЦ, гр. Разград, като те нямат отношение към дейността на театъра или каквито и да било дейности в областта на изкуството. Касае се за хора, част от които работят в областта на строителството, други - на общественото хранене, трети са безработни и т.н.

В средата на септември 2024 г. от ТМФЦ, гр. Разград, чийто директор е бил Манукян, е подадена заявка до Министерството на културата за изплащане на допълнителни възнаграждения, включително на новоназначените 41 служители на театъра. В рамките на 3 дни - от 17.09. до 19.09.2024 г., на всеки от посочените новоназначени служители са преведени по сметки възнаграждения в размер на около 25 000 лева на човек или общо 937 889 лв

Престъпната схема е включвала след превод на парите по банковите сметки на новоназначените служители на театъра тегленето им да се извършва или от титулярите на сметките или от обвиняемия А.Г. За част от новоназначените служители е установено в хода на разследването, че са предали банковите си карти на обвиняемия А.Г. Други пък след изтегляне на преведените им по сметка пари са ги предавали лично на обвиняемия А.Г.

На 26 септември 2024 г. двама от новоназначените служители на театъра се уговорили с обвиняемия Б.Ч. и обвиняемия А.Г. да им предадат в района на бензиностанция до гр. Пловдив преведените им в периода 17-19 септември 2024 г. от театъра в гр. Разград пари - по 25 000  лева за всеки от тях. На мястото на срещата са били задържани обвиняемите А.Г. и Б.Ч. от полицейски служители при ОД на МВР, гр. Пловдив.

По случая е започнало разследване от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР, гр. Пловдив. Извършено е било претърсване на лекия автомобил на обвиняемия А.Г., както и личен обиск на същия. Открити са и иззети множество предмети от значение по делото, включително списъци с лица, назначени в театъра в гр. Разград, както и други лица, назначени в театъра в гр. Смолян. Иззети са и множество банкови карти на новоназначени служители в ТМФЦ, гр. Разград, с които е боравил А.Г., както и голяма сума пари - около 125 000 лева. Установено е, че А.Г. е бил назначен фиктивно на работа в театъра в гр. Смолян.

На 27 септември 2024 г. са извършени претърсвания в ТМФЦ, гр. Разград, както и в Родопския драматичен театър, гр. Смолян, иззети са счетоводни документи и множество компютърни системи. Извършено е претърсване и на адреса в гр. Смолян, посочен като адрес на управление на дружеството на обвиняемия П.П., обслужващо театрите в гр. Разград и гр. Смолян.

На същата дата е задържан директорът на ТМФЦ, гр. Разград  – обвиняемият Манукян., както и обвиняемият П.П., като на следващия ден са им повдигнати обвинения и са били задържани за срок до 72 часа.

 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини