От х:

Днес в x:

Държавата не знае колко ниви и гори са в руски ръце

Хиляди фирми с руско участие имат повече от един имот в България

Българската държава разполага с данни за притежанията на фирми с руско участие, но мащабите и видът на  на тези инвестиции не са съвсем ясни. Това се разбира от отговор на министърът на правосъдието Мария Павлова на въпроси, зададени от народния представител ПП-ДБ Мартин Димитров в рамките на парламентарния контрол.

Това е втори кръг на въпроси и отговори по темата. Първият бе през юли, когато депутатът поиска информация за броя на фирмите у нас, в които има над 40% руско участие. Тогава Павлова обяви общият брой -  над 11 .

Мартин Димитров поиска още данни с повече конкретика - в какво са инвестирани руските капитали, и по-точно:

-  колко компании с над 40% участие на руски юридически и физически лица притежават по един недвижим имот.

-  колко имат повече от един недвижим имот,

- колко са фирмите, които държат по един поземлен имот

- колко притежават повече парцели  

- колко земеделски имота са в руски ръце.


Темата за руските активи в България стана гореща заради след нахлуването в Украйна и последвалата поредица от санкции на Запада. Сред целите на 12-ия пакет санкции на ЕС срещу Русия е да бъдат разкрити източниците на приходи, с които държавата агресор финансира войната в Украйна и дезинформационните си канали и кампании. В тази връзка всяка страна от ЕС е длъжна зорко да следи за сделки и парични потоци с произход Русия и да докладва за движението на руските капитали.


Министър Павлова обяснява в отговора си, че информационната система на Агенцията по вписванията дели имотите на три вида: сграда, част от сграда и поземлен имот. В последната категория обаче влизат всякакви терени и няма отделна разбивка за земеделски земи. Така от информацията се разбира, че 4492 фирми с руско участие са собственици на поземлени имоти, но не са разбира колко от тези активи са ниви, пасища, гори и др.

Става ясно още, че 1428 фирми имат вписан по един недвижим имот, а други 3108 държат поне два.

4386 дружества са придобили сгради или части от сгради, посочва служебният министър, която отново не дава ясна картина на руските притежания - защото едно е да имаш апартамент в жилищен блок или в апартхотел, друго е да държиш кооперация, трето - да имаш хотел или цял ваканционен комплекс и т.н.


Преброяване

В края на август агенция Moody's съобщи, че у нас има 9581 предприятия с над 40% руско участие и че това поставя България на второ място в ЕС по този показател след Чехия (с над 12 000). В началото на септември министър Павлова съобщи по-астуални данни, според които тези фирми в България са дори повече - близо 12 000.

Преди 2018 г. не е имало изискване да се посочва националност на купувача на недвижими имоти. Затова първите данни на Агенцията по вписванията са от края на 2018 г. и посочват 7472 имота като притежавани от руски физически и юридически лица.

Актуалните числа, изнесени от министър Павлова, са особено интересни на фона на официалната статистика на БНБ, според която от началото на войната в Украйна инвестициите на руски фирми и граждани у нас неотклонно намаляват.

За първото полугодие най-много чуждестранни инвестиции у нас са дошли  от Нидерландия (269.5 млн. евро), Австрия (225 млн. евро) и Гърция (160.5 млн. евро), а най-голям отлив има при руските капитали - минус 184.4 млн. евро, сочат данните на централната банка.

Преди време Генералното консулство на Русия установи, че над 400 000 граждани на Руската федерация притежават близо 500 000 имота в Източна България (основно по Черноморието). Стойността на имотите, които руснаците са закупили в страната, била 15 милиарда евро.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини