От х:

Днес в x:

Печалбата на банките достигна рекордни 2.4 млрд. лв. в края на август

Печалбата на банките в България достигна рекордни 2.4 млрд. лв. към края на август. Този финансов резултат е със 100 млн. лв. или 4.3% по-висок спрямо първите осем месеца на миналата година, но надхвърля печалбата на банковата система за цялата 2022 г. Последните три години банките отчетоха завидни печалби от 50-60 до 80% и тази година се наблюдава леко забавяне на ръстовете.

Основно печалбата се формира от нетните приходи от лихви на фона на бума в банковото кредитиране -  в края на август те са 3.673 млрд. лв. Това е със 17.5% повече от миналата година. В същото време повечето банки нямат почти никакви разходи по олихвяване на депозитите, защото продължават да ги държат на нулеви нива.

От такси и комисиони банките са прибрали 1.3 млрд. лв. през първите осем месеца на годината. Сумата е с около 100 млн. лв. повече от предната година.

Заради бума в кредитирането от 1 октомври БНБ въведе ограничения на жилищното кредитиране. Размерът на новоотпуснатите кредити трябва да е до 85% от стойността на обезпечението, периодът на погасяване не може да е по-дълъг от 30 години, а месечната вноска по кредита не трябва да е повече от 50% от дохода на кредитополучателя.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини