От х:

Днес в x:

Тя е на 80, изглежда невероятно и е корейската финалистка на Мис Вселена

В продължение на десетилетия организацията Мис Вселена винаги се е придържала към строгите си възрастови ограничения, според които участничките трябва да са на възраст от 18 до 28 години. Но от тази година, на фона на нарастващите призиви за промяна, горната възрастова граница вече е премахната. Наред с това критериите за допустимост не ограничават също участието на бременни жени или майки, както и жени, които са били омъжени.

От своя страна конкурсите Мис Вселена на национално ниво последваха този пример. Така няколко по-възрастни дами вече се възползваха и участваха. 58-годишната Лорейн Питърс и 60-годишната Алехандра Мариса Родригес се явиха съответно на Мис Вселена Канада и Мис Вселена Аржентина.

И макар че нито една от тях не достигна до финала, който предстои през ноември, една 80-годишна корейка все още може да влезе в историята като най-възрастната участничка в конкурса.

Чой Сун-хва е родена почти десетилетие преди първия конкурс Мис Вселена от 1952 г. По-рано този месец тя беше представена като финалистка в годишното състезание Мис Вселена Корея. Това означава, че ѝ предстои да се изправи лице в лице с 31 други състезателки в битката за титлата и има шанс да представи Южна Корея на финала на Мис Вселена в Мексико този ноември.

Корейката споделя, че иска да накара всички да задават въпросите: "Как една 80-годишна жена е толкова здрава? Как е поддържала това тяло? Каква е вашата диета?" По думите ѝ напълняването идва с напредването на годините, но тя цели да покаже, че "можем да живеем здравословно дори когато остареем".

"Сега, след като възрастовото ограничение беше премахнато, си казах: "Трябва да опитам. Независимо дали ще успея или не, бях решена да опитам и да получа тази възможност", допълва още Чой Сун-хва пред CNN.

Освен че е най-възрастната участничка, явявала се някога на национален конкурс за Мис Вселена, ако получи титлата и стигне до финала в Мексико, тя ще бъде повече от два пъти по-възрастна от следващата най-възрастна финалистка - засега това е 40-годишната Беатрис Нджойа от Малта.

На предстоящия етап корейката ще участва в певческо състезание, а други финалистки ще танцуват или демонстрират традиционно корейско облекло, наречено "ханбок". Победителката ще бъде определена чрез система за точкуване, която отчита гласовете и оценките на съдиите.

Относно качествата, които според Чой Сун-хва трябва да бъдат взети предвид, са "както външната, така и вътрешната красота".

"Да изглеждаш красиво отвън е важно, но мисля, че трябва да си спокоен и в ума си и да знаеш как да уважаваш другите. Освен това трябва да мислиш позитивно. Толкова много хора са негативно настроени в наши дни", допълва тя.

Не е тайна обаче, че през последните години корейските конкурси отнесоха критики заради това, че насърчават нереалистична и идеализирана представа за красота. Още повече че организаторите не са и ограничавали участнички, използвали услугите на козметичната хирургия.

Въпреки това Чой Сун-хва признава, че няма притеснения. По думите ѝ рядко има хора, които не са си правили никакви корекции или пластични операции, но според нея е време това просто да бъде прието.

"Много хора правят очите си или повдигат носа си... Навремето това беше нещо, за което другите говореха лошо, но сега не е така. Не са само корейките - много жени по света се подлагат на пластични операции", казва още тя.

Макар че 80-годишната корейка досега не се е явявала на конкурса, тя вече има опит и си е създала име в света на корейската мода. Заради финансови затруднения, тя се отказва от пенсионирането си и работи като болногледач, когато е още в 50-те си години. А като модел започва да работи на 72 години. Така подпомага изплащането на дълговете си.

Чой Сун-хва разказва, че един от пациентите ѝ е дал идеята да се пробва да работи като модел.

"Мислех, че е глупост... но в същото време събуди старата ми мечта да стана модел, да нося красиви дрехи и да правя фотосесии. Така че си казах: "Да, мечтаех за това преди, трябва да го опитам."

Началото е като всяко друго - с подготовка по време на седмични уроци в академия за модели, където практикува дефилиране по подиума. Стартът на кариерата ѝ е през 2017 г., когато подписва с първата си агенция. Още на следващата година пък корейката прави и дебюта си на Седмицата на модата в Сеул. Тогава е на 74 години. Досега се е снимала за корейските издания на списания като Harper's Bazaar и Elle, както и в рекламни кампании за различни марки, включително популярната южнокорейска бира Cass.

Колкото до възможностите и отношението към по-възрастните модели, Чой Сун-хва е на мнение, че се подобряват.

"В наши дни има много възрастни модели. Но може би само малка част от тях започват да работят и получават заплащане. Със сигурност е различно в сравнение с преди 10-20 години. Преди десет години никой не търсеше възрастни модели. По-възрастните модели го работеха просто като хоби, за забавление, а не като платена работа", обяснява тя.

А за себе си и представянето си на конкурса смята, че опитът ѝ като модел ще се окаже полезен, като дори изтъква по-доброто умение на участничките на Мис Вселена в дефилирането в сравнение с моделите.

Преди всичко, 80-годишната корейка, която е и баба на три внучета, е развълнувана да представи страната си в чужбина. И освен че това е свързано с посещението на нова за нея държава, тя отива с цялата подкрепата на семейството си.

"Казват, че наистина се гордеят с мен, например: "Баба ми е невероятна!" Синът ми каза, че се гордее с мен и да се насладя на това, независимо от резултата."

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини