От х:

Днес в x:

Нов баланс на силите в Близкия изток: това ли иска Нетаняху

Израел вече директно атакува всеки, който напада страната. Но каква е целта – да се сложи край на войната в Близкия изток или да се промени балансът на силите там, пита АРД.

Израелската армия извърши най-мащабните си атаки срещу хутите в Йемен - черен дим се издигаше над пристанищния град Ходейда тази нощ. Твърди се, че десетки изтребители са се включили в нападението срещу милицията - на около 2000 километра от Израел. „Знаем как да нанасяме и удари много далеч от нас, можем да стигнем и по-далеч. Тази атака беше предупреждение“, каза началникът на израелската армия Херци Халеви, цитиран от АРД.

Халеви обясни още, че в момента Израел напада Хизбула в Ливан, защото групировката е в центъра на т.нар. „Ос на съпротивата“ на Иран. Но по думите на израелския военен основната им цел е да отслабят всички свързани с Иран групировки в Близкия изток.

Нападения срещу енергийна инфраструктура и пристанища

Иран предоставя оръжия на хутите през пристанището на Ходейда и Рас Иса, твърди израелската армия. Затова и тези два града, както и няколко електроцентрали, бяха цел на ударите на Израел в Йемен. Атаката беше определена като ответен удар за нападенията на хутите срещу Израел.

В последните дни три балистични ракети, изстреляни от йеменската милиция, достигнаха до района на Тел Авив. Две бяха прихванати, но една падна в северната част на града, припомня АРД. Дрон удари и пристанищния израелски град Ейлат. Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че „армията няма интерес да разширява войната и да отваря допълнителни фронтове“. Той обаче е категоричен, че ако някой напада Израел, както правят хутите, ответни удари ще има.

Премиерът Нетаняху и шефът на ГЩ Халеви следят в реално време въздушния удар срещу пристанищния град Ходейда в ЙеменСнимка: Israeli Prime Minister's Office/Anadolu/picture alliance

Времето на заплахите изтече

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и преди е казвал подобни неща, пише АРД. Посланието е ясно - времето на заплахите изтече. Израел вече директно атакува всеки, който напада страната. Но каква е целта? Да се сложи край на войната в Близкия изток или да се промени балансът на силите там?

Нетаняху заяви, че „променя реалността в Близкия изток“, припомня АРД. По думите на лидера на Израел „като променим баланса на силите, имаме възможност да създадем нови съюзи в региона“. Представите на Нетаняху за кардинална промяна в Близкия изток обаче са далеч от реалността. Всъщност коалиционното му правителство отново и отново е заплашено от разпад.

Министърът по националната сигурност Итамар Бен-Гвир за пореден път заплаши, че ще развали коалицията, ако Израел приеме да прекрати огъня в Ливан. През уикенда крайнодесният политик отново провокира като раздаваше баклава на публично събитие и заяви, че „черпи за смъртта на врага“.

Критик на Нетаняху влезе в кабинета

Докато Бен-Гвир демонстрира задоволство, семействата на заложниците, които Хамас още държат в Газа, далеч не се чувстват по този начин. Ескалацията в Ливан може да усложни още повече връщането на заложниците у дома, пише АРД.

В същото време Нетаняху заяви, че ще включи в кабинета си своя бивш опонент Гидеон Саар. По думите му Саар ще получи място в кабинета по сигурността - органът, който наблюдава управлението на продължаващата война.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини