От х:

Днес в x:

Отбелязваме 40 години Съюз на учените в България в Кърджали,СУБ навършва 80-години

80 години вече България има Съюз на учените, който обединява научната общност от всички области на науката. Въпреки дълбоките преобразования, които търпи обществото и политическите противопоставяния, СУБ запази своята цялост и се утвърди като единствена организация, която реално интегрира учените от различните институции, с признат авторитет и име в страната и  света, с богата позитивна традиция и същевременно изострена чувствителност както към обществените тенденции, така и към процесите в научната общност.СУБ посреща своята 80-годишнина като действена и обществено призната съставна част на гражданското общество.         

 Част от тази голяма, обединена и авторитетна организация на учени в България е Кърджалийският клон на СУБ, който има своята 40-годишна история. Учреден е на 18.07.1984 г.  по инициатива и с много ентусиазъм от н.с. Славей Златев, с 30 членове. Клонът обединява научните работници на територията на града и региона, с първи председател к.ф.н. Рафет Сейдалиеви секретар на Клона  н.с. Славей Златев.

Основатели на СУБ, Кърджали  през 1984 г.

1. н.с. І ст. Антон Петков Антонов

2. ктн Георги Сотиров Танев

3. ст.н.с. І ст. д-р Георги Стайков Анадолиев

4. ст.н.с. І ст. дсн Димитър Димитров Бъчваров

5. доц. д-р Дора Желязкова Янчева

6. н.с. ІІІ ст. Емилия Ангелова Александрова

7. н.с. І ст. Златко Анадолиев Георгиев

8. н.с. І ст. Иванка Костова Гочева

   9. доц. д-р Иван Стамов Костов

 10. ктн Кръстю Иванов Божинов

 11. доц. д-р Касим Мехмедов Юнузов

 12. н.с. ІІ ст. Кольо Канев Сидеров

 13. н.с. ІІ ст. Костадинка Николова Чолакова

 14. доц. д-р  Кръстина Иванова Петрова

 15. доц. д-р Кънчо Христов Илиев

 16. н.с. І ст. Любомир Кръстев Петров

 17. н.с. І ст. Лъчезар Петров Цонков

 18. н.с. ІІ ст. ксн Митко Ангелов Славков

 19. н.с.ІІ ст.инж. Магда Борисова Диева

 20. ст.н.с. ІІ ст. Руска Георгиева Пеева

 21. н.с. І ст. Радка Маринова Славчева

 22. кфн Ради Рашев Семов - Рафет СeйдалиевАхмедов

 23. кмн Слав Настев Аспарухов – Исмаил НазисовФерхадов

24. н.с. І ст. Славей Стефанов Златев

 25. н.с. ІІ ст. ксн Тонка Атанасова Василева

 26. кпн Татяна Божинова Стойкова

 27. н.с. І ст. Тодор Иванов Стоев

 28. н.с. І ст. Тодор Христов Кипровски

 29. доц. д-р Филип Николов Чуренев

30.н.с. І ст. Шинка Манолова Иманоилова

До 2024 г  в СУБ-Кърджали са членували 110 учени. От 1987 г започват 4-годишнште мандати на ръководството на клона, в което   участват изявени личности на града ни по реда на избирането им от Общото събрание: ст.н.с.к.т.н. инж. Кънчо Илиев- вторият председател 1987-1992г, н.с. Славей Златев,  к.п.н. Татяна Стойкова, ст.н.с.д-р Митко Славков , н.с. инж. Магда Диева, доц. Филип Чуренев, ст.н.с.д-р Дора Янчева- третият председател 1992-2024, доц.д.т.н. инж. Николай Николов, н.с. Корнелий Савов.   доц. д-р Иван Костов, н.с.І ст. Златка  Сиджимова, гл. ас.Петър Хаджинаков, Вълчо Златилов, доц.Грозданка Ленкова, проф.д.м.н.Жени Стайкова, Даниела Коджаманова, доц.д-р Дора Щерева, проф.д-р Тодор Черкезов, доц. д-р Ваня Найденова, гл.ас.д-р инж.Кристина Илиева, д-р Марин Мухтаровдм, д-р инж. Георги Гачев.

За периода 1985-1990г. с участието на СУБ в Кърджали  са  проведени четири Национални симпозиума с международно участие “Философия, физика, космос”.Издадени са и сборници с научни доклади от тези форуми.

През 1994 г. се провежда Юбилейно честване и  научна конференция  “Десет години СУБ, Клон -  Кърджали”, с откриване на „Дом на учените“, за чието изграждане особена заслуга има ст.н.с. инж.Кънчо Илиев.  Издаден е първият сборник с научни трудове на Кърджалийския клон на СУБ.

През 1995 г, по инициатива на н.с. д-р Лъчезар Радев, вече професор в Химикотехнологичния университет- София, е учреден   Дискусионен клуб, чиято дейност направи възможно в залите на Дома на учените съюзните членове и гражданите на Кърджали да участват в дискусии с известни учени и личности:

Балканските исторически процеси и ролята на Кърджалийския регион в тях,  с участието на доц. д-р Христакудис от Института по балканистика към БАН.

Мястото на будителите в българската история, с проф. д.и.н. Василка Тъпкова-Заимова

120 години Априлско въстание, с проф. Д.Дойнов.

Нови интерпретации в българската история, с доц. д-р  Цветана Георгиева от Института по история на БАН.

Проблеми и тенденции в съвременната българска литература. Мястото и ролята на интелектуалците във властта”, с доц. д-р Йордан Василев.

Унгарската революция през 1848 година и отзвука и у нас, с проф. д.и.н. Стоян Радев

Будителите във възрожденската литература, с  доц. д-р Камен Михайлов.

Литературният авангард в България през ХХ век, с проф. д.и.н. Иван Сарандев.

Уроците на историята, с доц. д-р Грозданка Ленкова.

Европейската интеграция и проблемите на науката , със зам. председателя на СУБ проф. д.и.н. Николай Генов.

Проблеми в тютюнопроизводството с участието на учени от Института по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив

Подходящи селскостопански култури за района на Източните Родопи, с участието на учени от Института за растителни и генетични ресурси, гр.Садово

Връх в проявите на  СУБ, Клон-Кърджали  е научната конференция „Нука и общество“, придобиваща все по-голяма популярност като национален научен форум, с международно участие. С начало  от  2004 г. Като участници във форума в конферентните зали на града са докладвали над 1200 учени от страната и чужбина . Докладите им са чути и публикувани в сборниците с научни трудове на СУБ-Кърджали, достъпни за интересуващите се в библиотека „Н.Вапцаров“ и Държавен архив, Кърджали.

Придобивка за  града ни са пленарните сесии на конференцията, в които представят доклади най-изявени наши учени и общественици. В конферентните зали на града участниците и гражданите на Кърджали имаха възможност да чуят:

 2004 г. Научна конференция „20 години СУБ-Кърджали“

Перспективи пред науката и образованието  в контекста на присъединяването на България към ЕС – г-н Лютви Местан, Зам. Председател на Комисията по образованието и науката в Народното събрание
Има ли уроци от историята? – проф. дин Андрей Пантев
Постижения и проблеми на археологическите проучвания на Източните Родопи -  проф. дин Николай Овчаров

2008 г.“Науката в условията на глобализация”,  около 200 учени от 48 института в страната представят  150 научни доклада.

Пленарна сесия:

Науката и глобализацията – основни елементи на съвременното развитие, проф. дмн Дамян Дамянов
Новости в организацията на българската наука и образование,

Председателя на  Комисията по образованието и науката в Народното събрание, г-н Лютви Местан.

Основни тенденции  в глобалния тютюнев пазар и мястото на България в него. Генерален директор на СОКОТАБ – България,  г-н Кристин Кисьов.
Третата българска държава в края на ХІХ и първата половина на ХХ век”.  проф. дин Людмил Спасов

2010 г Научна конференция с международно участие „Наука и общество“

Пленарна сесия:

Историческата наука и обществото, акад. Георги Марков.
Пътят към безсмъртието,  проф. дин  Иван Маразов.
Отношението  НАУКА-ПРАКТИКА, проф. дтн Методи Маждраков

В конференцията участват 185 учени от 61 института в страната и 7 в чужбина . Значителна част  от докладите са посветени  и насочват към решения на проблеми, отнасящи се за  Кърджали и региона, с което учените от страната заявяват участието си в неговия живот. Така конференцията ни се вписва в стратегическата инициатива на Европейския научен съвет /EUROHORCs/ и Европейската научна фондация /ESF/за по-добър диалог между науката и обществото.

 2014 г. Юбилейната научна конференция с международно участие „Науката и образованието-традиции и бъдеще”, посветена на 70 г. СУБ; 30 г. СУБ-Кърджали; 180 г. от рождението на Любен Каравелов; 85 г. аграрна наука в Източните Родопи и  5 г. МГУ”Св.Иван Рилски”,филиал- Кърджали.

220 учени от страната и чужбина. В седем секции   бяха представени  150 научни доклада. В пленарнатасесия

Любен Каравелов - модерният политик и дипломат на Нова България- професора от Великотърновскияуниверситет, дин Иван Стоянов

Тютюнът като енергийна култура, с висок екологичен потенциал- проф. д-р Христо Бозуков, Председател на ССА
Стратегически суровини с ключово значение за иновациите и икономическия растеж – проф. дтн Владко Панайотов, евродепутат.

 2017 гНационалната научна конференция с международно участие „Наука и общество 2017“ Кърджали

160 учени от страната и чужбина в 130 научни доклада

В пленарната сесия представиха доклади известните наши учени: „Развитие на инженерната наука в Техническия университет-София“ на проф. дтн Георги Михов, проф. д-р Иван Кралов, доц. д-р Лидия Гълъбова;  „Сифилисът- вчера и днес“ на проф. д-р Николай  Цанков дмн, чл.кор. на БАН.

2019 г. град Кърджали  бe домакин на мащабен научен форум -  Националната научна конференция  „Наука и общество 2019“ Кърджали, над 150 учени , 120 доклада

Конференцията бе посветена  на 75 - годишнината на СУБ  и 35 - годишнината на СУБ-Кърджали.

За участие във форума през тази година бяха поканени учени от страната и света, чийто живот е свързан с Кърджали и Кърджалийска област. Десетки учени от Кърджали уважиха форума и бяха трогнати от факта, че градът има памет и чувствителност за своите учени.

В пленарната сесия участниците и гражданите имаха възможност да чуят доклада на големия учен и Почетен председател на Съюза на учените в България, академик  Дамян Дамянов - „Прогресът в науката и технологиитеи отражениего мувърхулечениетонаонкологичнитезаболявания“ и доклада на известния  български хореограф и високоуважаван почетен гражданин на Кърджали, професор   Хикмет Мехмедов  „ По следите на българския балет“.

  Редица кърджалийски учени, възпрепятствани да участват в конференцията, отправят пожелания за  ползотворна работа на форума и просперитет на града ни.

Постижение за клона ни е отразяването на конференцията ни в рубрика на реномираното списание „Наука“, в което участваме с класираните  доклади.

В края на април 2022 г. по-случай 90-годишнината на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ ,съвместно със СУБ-Кърджали, бе организирана и проведена онлайн научна конференция „Човек, общество, медицина“,  с участието на около 100 учени. Пленарната сесия включваше докладите на известните наши учени акад. Владимир Овчаров „ Взаимодействието на имунната и нервната системи“  и акад. Богдан Петрунов „Алергията- съвременно социално значимо заболяване“.

Осем години традиционнитеоктомврийскипразничниднинаКърджали стартират с Националната научна конференция с международно участие „Наука и общество“, с водещ организатор СУБ, Клон Кърджали и съорганизатори ПУ, Филиал „Л.Каравелов“,   Филиалът на МГУ”Св.Иван Рилски” и Филиалът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. Нашатаконференциясе превърна внай-значимото и мащабносъбитие в тези празнични дни, в които градът ни е център на научната мисъл. Конференцията ни се провежда авторитетно и респектиращо под патронажа на  Председателя на СУБ, Областния управител на област Кърджали и Кмета на община Кърджали.

Участниците във форума изразяват задоволството си от организацията  и подбора на темите, като илюстрация за обвързаност на  дейността ни с актуални проблеми от общественото развитие и изискванията на времето, в което живеем.

Активират се контактите на клона ни с творческите и бизнес структурите  в града. Ръководството  оценява важността на съвместната ни работа. На 1 и 2 октомври 2015 г съвместно с Асоциациятапотуризъм "Перперикон" гр.Кърджали проведохме Научно-практическа конференция: „Област Кърджали – привлекателна туристическа дестинация“.

В два панела: Основания за развитие на туризъм в област Кърджали и Възможности за развитие на устойчив  туризъм бяха представени 13 научни доклада от изявени учени, с конкретно значение за региона. Високото ниво на конференцията се бележи от имената на проф. Йосиф Илиев от УНСС, проф.Марин Нешков от ИУ ,Варна,  проф. Валентин Велев и проф.Руслан Костов от МГУ“Св.Иван Рилски“,  проф.Ваня Лозанова от СУ“Кл.Охридски“, проф.Владислав Попов от АУ, Пловдив, проф.Стайка Лалева и нейният екип  от ЗИ, Ст.Загора. Интерес предизвикаха докладите на проф. д-р Т.Черкезов, дм - Условия за  здравен туризъм в област Кърджали и Културно-историческото наследство на област Кърджали на директора на РИМ г-жа Даниела Коджаманова.

Убедени сме, че реализирането на подобни научни форуми в града ни, е принос за по-добър диалог  между науката и обществотои за постигане на стратегическата цел „ Наука и общество“. 

Доц. д-р Дора Янчева :

Председател на СУБ, Клон Кърджали и почетен член на СУБ

Тържествена сесия „40 години СУБ-Кърджали, 80 години Съюз на учените в България“ 15 октомври 2024 г, Конферентна зала на хотел „Арпезос“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини