От х:

Днес в x:

Фон дер Лайен в Скопие: Промените в конституцията трябва да бъдат направени

Краткосрочната цел, която председателят на ЕК комисия Урсула фон дер Лайен посочи по време на съвместната пресконференция в Скопие с премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски, е страната да отвори първия клъстер от преговорите с ЕС колкото се може по-бързо, предаде БТА.

"Почти сме готови, трябва да бъдат направени конституционните промени, на които вашата държава се съгласи, че ще осъществи, и с диалог се надявам, че всички политически партии ще се обединят и ще направят необходимите важни крачки за напредък. Уверена съм, че ще можем да преодолеем пречките, които все още съществуват", каза Урсула фон дер Лайен.

Председателят на ЕК пристигна в Скопие от Тирана като част от балканската си обиколка, а в столицата на Северна Македония имаше среща на четири очи с премиера Християн Мицкоски. Предстои ѝ среща с президента на страната Гордана Силяновска.

На съвместната пресконференция Урсула фон дер Лайен посочи, че разширяването ще остане основен приоритет на ЕК, а планът за растеж на Западните Балкани, който тя представя по време на обиколката си, цели държавите от Западните Балкани да се доближат до ЕС. 

Християн Мицкоски заяви, че Северна Македония остава посветена на Европа и европейския път и че реформите, които трябва да бъдат направени, са "не са само условие за членство, но и за подобряване на стандарта за живот на гражданите". 

"Очакваме ЕС да намери заедно с нас решение как да продължим нашия евроинтеграционен път, уважавайки легитимните позиции на нашите граждани, че в бъдеще няма да се сблъскваме с искания, които дълбоко противоречат на идеите и ценностите, на които се основава самият ЕС. Вярваме в принципа на справедлив достъп и заслуги. Вярваме, че последователните ни усилия ще бъдат възнаградени. Целта е ясна, но пътят до нея изисква общи усилия, сътрудничество, диалог и разбиране, които са от съществено значение. Убедени сме, че заедно можем да преодолеем всички пречки и да изградим едно по-добро бъдеще за нашите граждани", заяви Мицкоски.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини