От х:

Днес в x:

Израел потвърди официално смъртта на лидера на "Хизбула"

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран в резултат на удара по Бейрут, се казва в официално изявление на израелската армия. "Той беше отговорен за ръководството и извършването на терористични акции по целия свят, при които бяха убити граждани от различни националности. Насрала беше централната фигура, която вземаше решенията и стратегически лидер на организацията", се казва в съобщението. 

Снощи Израел стовари за 3 минути 15 ракети върху щаб квартирата на "Хизбула" в Бейрут, при което явно е загинал лидерът на организацията шейх Хасан Насрала. Официалното потвърждение от израелска страна за смъртта на Насрала се появи 11 часа по-късно. Почти всички ливански и ирански източници, които веднага след атаката на Израел съобщиха, че Насрала е жив, впоследствие свалиха публикациите си. Има потвърждение, че е открито тялото на дъщерята на Насрала - Зейнеб. Смята се, че сред развалините е открито тялото и на генерал Шабас Нилпурошан - командващият ВМС на Иран. Още двама висши командири на "Хизбула" са били в бункера, там е бил и ръководещият изпълнителния съвет на "Хизбула" Хашем Сафиадин. Засега само иранската агенция Tasnim твърди, че Насрала и Сафиадин са оцелели. Медията предполага, че "Хизбула" скоро ще направи официално изявление относно нападението на израелските сили.

В момента на мощния израелски удар Насрала е бил в щаб квартирата на "Хизбула" и няма вероятност да е оцелял, съобщи по-рано израелският тв канал 12.

Премиерът на Израел Нетаняху е дал разрешение за удара от хотелската си стая в САЩ след което веднага е прекъснал визитата си. 

При израелската атака са разрушени напълно 4 високи сгради в бейрутския квартал Дахия, под които се е намирала щаб-квартирата на Хизбула. Загиналите са минимум 100, според някои източници под развалините може да има до 300 души. Иран заговори "опасна ескалация, която променя правилата на играта".

"Ню Йорк Таймс" съобщава, че според двама ирански служители върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей свика спешно заседание на Върховния съвет за национална сигурност на Иран в отговор на удара на Израел в Бейрут. Към 3 часа тази сутрин армията на Иран бе поставена под максимална бойна готовност.

Израел приведе всичките си посолства в състояние на бойна готовност. Морската пехота на САЩ пое охраната на американското посолство в Бейрут. САЩ официално отрекоха да са били наясно с удара в Бейрут, а Русия чрез външния министър Лавров заяви, че "на някои хора явно много им се иска голяма война".

По-късно снощи силите на "Хизбула" изстреляха 30 ракети по еврейските селища Цфат и Мерон.

След първоначалната атака по щаб-квартирата на "Хизбула" последва нова въздушна атака, която продължи много по-дълго и имаше много повече цели. При втората атака Израел удари отново квартал Дахия в Бейрут, но и няколко обекта, за които се твърди, че са складове за противокорабни ракети на "Хизбула". 

Говорител на израелската армия обяви, че през следващите часове ще бъдат нанесени удари по подземни стратегически обекти на „Хизбула“ в предградията на Бейрут. Израелската армия призова жителите на два квартала в южните предградия на Бейрут да се евакуират незабавно от местата, които според нея има съоръжения на „Хизбула“.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини