От х:

Днес в x:

Осман Октай : Най-добре е двете групи на ДПС да не влязат в парламента. Да дойде 10 ноември за мюсюлманите

Случващото се в ДПС отваря отново дълбоки рани - смяната на имената, Възродителния процес и други нерешени проблеми. И всичко това заради два задкулисни кръга. Затова издадох и книгата "Крахът на една илюзия". Много хора ме упрекнаха, че говоря за модела "Доган" като за олигархичен, нещо, което раздели пътищата ни през 2001 г., обясни Октай.

Прогнозата му за предизборната кампанията е, че по секциите ще има много проблеми, голяма част от тях ще бъдат блокирани, защото парламентарната група, представлявана от ДПС-Ново на Делян Пеевски, е сложила свои членове в СИК. Другата група няма членове, защото не е парламентарно представена.

"Ще се изправи брат срещу брата. Ще има много семейни драми. Ще се блокират секционните комисии да не бъдат допуснати членовете на СИК в помещенията. Ще прогонват хората, за да не гласуват. И двете групи започват да насъскват хората (по линията на Възродителния процес - бел. ред.). Това, което направиха с прокуратурата - нима не знаеха какви ги е вършил кметът на Минерални бани. Чрез областните управители, чрез зам. областните управители, местната държавна администрация - това са бухалки в ръцете на Пеевски и неговото крило, които ще контролират голяма част от населението по време на гласуването", прогнозира Октай.

Като стар депесар той смята, че е най-добре двете групи на ДПС да не влязат в парламента.

"Да дойде 10 ноември за мюсюлманите. Да дойде свободата", изтъкна той.

Другата прогноза, която направи в студиото на OFFNews, е много ниска избирателна активност - под 30% според него, заради разтурянето на БСП, разочарованието на хората от политиците и политиката, агресията. Заради сблъсъка на двете крила в ДПС също ще има отлив на гласове, а преди вота наяве ще "излязат още много мръсотии"

"Може би това е добре за България. Най-накрая да се отвори кутията на Пандора. Какво се случи след 34 г.? Това е най-важното. Двата колоса, направени по лукановия политико-олигархичен модел, БКП/БСП и ДПС, рухнаха на тези избори. Те бяха формациите, които създаваха клонинги през тези 34 г. Затова в България т.нар. безкръвен преход беше безпътица", изтъкна Октай.

След рухването на тези два колоса сега в европейска и натовска България, независимо кои външни сили искат да използват логистиката на страната ни, разделят обществото. А когато сме разделени, лесно ни употребяват, смята той.

Октай напомни за преврата, по думите му, в Кърджали, когато от ДПС са изхвърлени повече от 2500 членове. (Става дума за Национална конференция на движението в Хасковските минерални бани през 1996 г. Тъй като делегатите са много, част от тях са настанени в хотел в Кърджали. След което им е попречено да се върнат и да участват във форума - бел. ред.) Тя се провежда веднага след президентските избори, а целта е ДПС за напусне ОДС и да продължи да е партия на етнорелигиозна основа, вместо да стане част от по-голяма демократична организация. 

По думите на Октай биячите са "баретите на Илия Павлов", които стратегически са били настанени в Минералните бани. Тогава той е един от "посечените" и става редови член на партията. 

"Сегашната битка е за сметка на хората, които най-тежко понесоха смяната на имената по време на Възродителния процес. Нещото, което най-много ме натъжава, е, че всички гледат сеир - другите партии, държавните институции", казва бившият организационен секретар на движението.

Резултатът е, че отново се връщат драмите с Възродителния процес и хората се употребяват. И изтъкна, че добре си спомня каква разправа с основателите на движението и техните семейства е имало навремето - отвличания и побои. На въпрос как е ставало това, той обясни: "Около кметската власт на съответната община има полицейски структури, прокуратура, данъчни, горско стопанство и пр." и въпросните структури са упражнявали натиск върху хората.

"Доган, който създаде Пеевски през тези години, сега се оправдава, че всички са виновни, че го е срам", посочи Октай.

Първото действие след сближаването на Доган и Пеевски след смъртта на Илия Павлов е с организирана престъпна група да ограбят държавния резерв, твърди той. И се позова на факти, събрани от две парламентарни комисии. Изброи и конкретни имена: Делян Пеевски като зам.-министър на бедствията и авариите при Емел Етем, Мирчо Циганина, който държал резиденцията на Тодор Живков в Правец, съпругът на бившия евродепутат на движението Искра Михайлова, която вече е в лагера на Делян Пеевски, който е някогашен директор на държавния резерв и пр. 

Първоначалният капитал на Пеевски е оттам, не от майка му, разясни Осман Октай.

"Булгартабак" е ликвидиран с участието на следователя на Ахмед Доган и бивш директор на НСлС Ангел Александров и бившия царски министър Лидия Шулева. Октай разказа, че всичко е било готово за приватизацията на тютюневия гигант, имало интерес и от чужбина, но раздържавяването е било спряно и по-късно "Булгартабак" загива безславно.

По същата формула е унищожена и КТБ.

"Всичко това ставаше пред очите на Доган и със знанието на Доган. Когато Пеевски беше обявен по "Магнитски" и след това потвърдено от Англия, Доган не е ли знаел за какво става въпрос", запита т.нар. Сив кардинал на движението.

Осман Октай не обича думите Държавна сигурност, а използва милиционерската мафия. Още в началото на прехода, на Кръглата маса силовите групировки са се формирали под прякото ръководство на Любен Гоцев от "милиционерските служби". С политико-олигархичния модел е бил натоварен Андрей Луканов. 

Според него в днешно време ДАНС далеч няма толкова голяма власт, колкото "милиционерската мафия". Родителят на олигархичните кръгове е ДС - много хора от Първо и Второ главно управление създадоха големи корпорации. Затова в днешно време битката кой да оглави МВР, кой да е главен секретар на вътрешното ведомство и кой ще ръководи регионалните структури на МВР е голяма, обясни той. 

"През тези години Доган използваше Пеевски за бухалка и по този начин създаде след убийството на Илия Павлов т.нар. обръчи. Тогава бяха приобщени хора като (Румен Гайтански) Вълка, хора като Гриша Ганчев, хора като Фуат Гювен, Ковачки и т.н. чрез посредничеството на това момче, както Доган го нарича сега", е категоричен Осман Октай.

По думите му Първо главно управление на ДС в координация с Катедрата по философия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са създали неформалните организации, наречени демократична опозиция. По заръка на Андрей Луканов Чавдар Кюранов създава този политически модел.

Опитът на Октай да създаде Движение демократично крило през 2003 г. претърпява крах, защото "зад Доган стои целият репресивен апарат с цялата си мощ на държавните структури". (Подробностите за опита за регистрацията на партията, как се преодоляват препятствията с рушвети, заобиколни пътища и политически натиск чуйте във видеото.)

"Всеки, който остане в крепостта ДПС да защитава партията, да я изчисти от Делян Пеевски, трябва да води битката вътре в партията. Така смятам аз. А не да излиза от партията и да предаде всичко в ръцете на други хора. Вече ти нямаш нищо общо с ДПС. ДПС вече не принадлежи на Доган и неговата компания", е категоричен Осман Октай.

От компанията на Сокола признава, че познава двама души и то бегло - Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай. Чакъров, без да е бил функционер в партията, е посочен през 1996 г. лично от Доган да влезе в Централния съвет от личната му квота. Оттам тръгнало издигането на сегашния лидер на ДПС. И Чакъров, и Аталай не печелят в избирателните си райони преди години. Все пак те стават депутати, но с гласовете на изселниците в Турция, чиито бюлетини се събираха в Добричкия район.

Разгневен, Доган ги изгонил от заседанието.

След 2001 г., когато Октай и Доган се разделят за втори път, Сокола се обградил с хора, които до момента открито е ненавиждал, и с хора, които не са закърмени с каузата на ДПС. "Каузата отдавна я няма. Надделя моделът "Доган" от негово име да кадруват - в прокуратурата, съдебната система, държавната администрация", допълва Осман Октай. 

На въпрос кога порочният модел ще бъде разрушен, отговори: "Когато разберем кой влезе и кой излезе от стаята на Бойко Борисов. Сега какво ще видим от тъмните спални на Доган, чии са били сараите, кой е осигурявал финансово лукса". А по въпроса кой ще е следващият главен прокурор обясни, че кандидатурата на единствения претендент ще бъде внесена в последния момент и той ще е "съответната бухалка на момчето". По същия начин ще бъде избран шефът на ВАС, председателят на КОНПИ. Дори човек да е гениален, не може да се превърне в бухалка, ако няма много сериозни задкулисни играчи зад него, е категоричен бившият Сив кардинал на ДПС.

"Много хора ще бъдат изчистени от тази територия. Чрез бизнес, компании...", прогнозира още Осман Октай. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини