От х:

Днес в x:

Блокираха песни на Adele, Bob Dylan и Green Day в YouTube в САЩ

Песни на Adele, Bob Dylan, Green Day, R.E.M., Burna Boy, Rush и много други в момента не могат да се възпроизвеждат в YouTube в САЩ поради правен спор между платформата и организацията за права за излъчване и изпълнение SESAC.

Опитите да се пуснат някои песни от тези изпълнители в събота срещнаха следното съобщение: „Това видео съдържа материал на SESAC. Не се предлага във вашата страна“.

Подобен спор между Universal Music Group и TikTok имаше преди няколко месеца и стана причина 4 милиона песни на музикални звезди като Taylor Swift, Bad Bunny и Adele да бъдат свалени от популярното приложение. По-късно двете страни постигнаха споразумение, а песните бяха върнати в пратформата.

В изявление за Variety представител на YouTube каза:

„Проведохме добросъвестни преговори със SESAC за подновяване на нашата съществуваща сделка. За съжаление, въпреки всичките ни усилия, не успяхме да постигнем справедливо споразумение преди изтичането му. Ние приемаме авторските права много сериозно и в резултат на това съдържанието, представено от SESAC, вече не е достъпно в YouTube в САЩ. Водим активно разговори със SESAC и се надяваме да постигнем нова сделка възможно най-скоро“. 

Представители на SESAC засега не коментират.

Източник, близък до ситуацията, е заявил пред Variety, че предишната сделка всъщност не изтича до следващата седмица и предполага, че ходът на YouTube е тактика за преговори. SESAC е много по-малка организация от ASCAP и BMI – с приблизително 30 000 членове и 1,5 милиона композиции, докато ASCAP има близо 800 000 членове – но както показва калибърът на артистите, засегнати от блокирането, той представлява сравнително голям процент от пазара.

Организации за права за излъчване и изпълнение, като ASCAP, BMI и SESAC в САЩ, събират отчисления и помагат за защитата на авторските права от името на автори на песни и музикални издатели. Те имат способността да блокират определени публични изпълнения на музика - което включва всичко - от стрийминг през радио до музика, пускана в ресторанти - въпреки че подобни забрани са трудни за прилагане, дори за толкова голяма платформа като YouTube, както става ясно от хаотичното блокиране в момента.
   
Такива блокировки са често срещани, когато притежателите на права (като звукозаписни компании и издатели) и даден оператор не могат да постигнат съгласие по лицензионно споразумение и обикновено не продължават повече от няколко дни или седмици. Въпреки това един такъв спор между YouTube и Warner Music Group доведе до изтегляне на видеоклипове от платформата за около девет месеца през 2008 и 2009 г., преди да бъде постигнато споразумение.

Източник: magic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини