От х:

Днес в x:

Мицкоски за отделянето на Скопие от Тирана за ЕС: Това не са европейски ценности, а диктат

„Какво толкова трудно има да се приеме нашето предложение“, попита той

„Това не са европейски ценности, а диктат“. Това заяви северомакедонският премиер Християн Мицкоски след като се разбра, че Албания е отделена от РС Македония в преговорния процес с ЕС. Очаква се Тирана да започне преговори с блока на 15 октомври.


„Толкова ли е трудно първо българският парламент да ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към ЕС, а след това ние да осъществим конституционните промени“, запита той. „Ние сме единственият случай, при който двустранните споразумения са условия на рамката за преговори с ЕС“, категоричен е северомакедонският политик.


Мицкоски твърди, че е разбрал за това решение на ЕС още при посещението му в Брюксел миналата седмица. „Изпраща се лошо послание към македонските граждани, защото като държава сме изминали дълъг път, откакто започнахме пътя към пълноправно членство в ЕС. Много неща, които никой не е направил, а ние сме направили, и които нямат нищо общо с критериите от Копенхаген. Съжалявам, че предишното правителство приемаше всичко ексхибиционистки и развяваше европейското знаме, докато ограбваше хората. Ние виждаме ситуацията такава, каквато е. Споделям впечатлението на огромното мнозинство от македонските граждани, че не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки, без гаранции. Ако това е условието за Македония, тогава не, благодаря. Това не са европейски ценности“, каза министър-председателят на РСМ.

Относно вписването на българите в конституцията на РСМ, което е условие за начало на преговорите между Скопие и ЕС, Мицкоски каза, че е обсъдил темата с австрийския министър на външните работи Шаленберг.
„Стига вече двойни стандарти на гърба на тази малка държава. Ние искаме да преговаряме. Какво толкова трудно има да се приеме нашето предложение и тези конституционни поправки да влязат в сила, когато българският парламент ратифицира протокола за присъединяването ни към ЕС. Очевидно е, че някой няма честни намерения“, допълни Християн Мицкоски.

 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини