От х:

Днес в x:

Общински съвет даде съгласие администрацията да предприеме първи стъпки за създаването на общинско предприятие по чистота

Общинският съвет в Смолян днес даде разрешение на кмета Николай Мелемов да организира и проведе проучване на възможността за самостоятелно осъществяване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата в община Смолян. Екипът на кмета трябва да проучи възможностите за експлоатация и поддръжка на Регионалното депо за твърди битови отпадъци „Теклен дол“ и да постигне ресурсно обезпечаване (с технически и човешки ресурси и материална база) за създаването на общинско търговско дружество или общинско предприятие, занимаващо се с дейности по събиране, третиране и обезвреждане на отпадъци. Срокът за провеждане на проучването и изготвяне на необходимите анализи е не по-късно от 31.03.2025 г.

В този срок от администрацията трябва са направили:

- Анализ за избора на правна форма;

- Финансово-икономически анализ;

- Избор на административна и техническа база за ситуиране на предприятието;

- Проучване източниците на финансиране. 

По време на заседанието от опозицията предложиха да бъде създадена специална комисия, която да извърши икономически и правен анализ, както и бизнес план за създаването на общинско предприятие по чистота. Предложението включваше в комисията да участват представители на всички политически сили от ОС или експерти. Мнозинството обаче не подкрепи тези предложения. Всички в залата бяха единодушни, че създаването на общинско предприятие е най-доброто за хората в града. Екатерина Гаджева (ГЕРБ), експерт и директор на РИОСВ-Смолян, разясни, че в момента държавата е насочила поглед към отпадъците и вече има отворени програми за финансиране, които целят намаляване на отпадъците и разделното събиране на боклука.

Към момента цялата дейност, свързана с чистотата в община Смолян, се извършва от външни фирми.

Договорът с „ЕКО-ТИТАН ГРУП“ АД за третиране на твърди битови отпадъци чрез експлоатация и поддръжка на регионалното депо за твърди битови отпадъци „Теклен дол“ в гр. Смолян е със срок 5 години, считано от 17.10.2023 г. На 17.10.2023 г. Община Смолян подписа и допълнително споразумение с фирмата изпълнител, с което се предоставя правната възможност за прекратяване на изпълнението на договора в случай на регистриране на общинско търговско дружество по реда на Търговския закон или създаване на общинско предприятие по реда на Закона за общинската собственост.

Договорът със същото дружество за сепариране и компостиране на отпадъците в депото е сключен през декември 2021 г. Той също е петгодишен. На 04.01.2021 г. Община Смолян е сключила отново петгодишен договор с „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ ООД за „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата в община Смолян“.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини