От х:

Днес в x:

САЩ дават още 8 милиарда на Украйна. В списъка са и крилати бомби JSOW

САЩ одобри нов пакет военна помощ за Украйна на стойност почти 8 млрд. долара. В него ще има и крилати бомби JSOW.

Това стана известно от изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, публикувано на уебсайта на Белия дом.

„За да укрепим способностите на Украйна за нанасяне на удари на далечни разстояния, реших да предоставим боеприпаси с голям обсег на действие Joint Standoff Weapon (JSOW)“, се казва в изявлението.

Байдън също така заяви, че е инструктирал Министерството на отбраната на САЩ да предостави всички средства, останали от Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, до края на мандата му - а именно до края на 2024 г. По-специално тази сума ще бъде използвана за предоставяне на Украйна на допълнителна батарея за противовъздушна отбрана Patriot и боеприпаси за нея, безпилотни летателни апарати и боеприпаси „въздух-земя“. Освен това част от парите ще бъдат използвани за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16.

„За да развием способностите на украинските военновъздушни сили, инструктирах Министерството на отбраната да разшири обучението на украински пилоти на F-16, включително като подкрепи обучението на още 18 пилоти през следващата година“, заяви Байдън.

Преди ден президентът Володимир Зеленски заяви, че САЩ са обявили, че ще предоставят на Украйна пакет от военна помощ на стойност 7,9 млрд. долара. Освен това Вашингтон наложи нови санкции срещу Русия, които трябва да ограничат възможностите ѝ да финансира войната.

Малко преди това стана известно, че САЩ са обявили отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 375 млрд. долара. По-специално пакетът включва боеприпаси „въздух-земя“.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини