От х:

Днес в x:

Надеждата се завърна в изгорялата ферма на Иван Янъков от Харманли

    Надеждата се завърна в изгорялата ферма на 44-годишния Иван Янъков от Харманли. Неговото стопанство изгоря заедено със стадо от 250 овце по време на големите летни пожари в региона.

    Днес той получи дарение от 45 овце и един коч, осигурени от негови колеги от Сдружение „Обединени български животновъди“. „Надеждата се завърна. Вече вярвам, че до няколко години ще мога да възстановя стадото си“, каза Янъков. И благодари на всички хора с добри сърца и най-вече на своите колеги в лицето на председателя на сдружението Бойко Синапов. 

    С днешното дарение стадото на Иван вече наброява 80 овце.

    „За мен е важно, че ние връщаме един блясък в очите на този наш колега, който трябва да знае, че може да разчита денонощно на нас“, каза  председателят на Сдружение „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

    Той обясни, че много стопани поискали да дарят по няколко животни, но това щяло да се отрази негативно на бъдещата селекция в стадото. Така избрали варианта да съберат средства за овце и коч от една и съща порода. 

    Фермерът от Харманли бе първият, който получи 45 000 лева по програмата de minimis от държавата. Вълна от съпричастност към него обхвана цялата страна. Строителни фирми разчистиха безплатно изгорялата му ферма. На мястото на руините след пожара вече има мобилен обор със система за осигуряване вода на животните и отделни боксове. Изгражда се и голям навес, под който овцете му ще прекарат следващото лято.

    Животните са с осигурена храна за зимата. Балите бяха закупени също с дарение на негови колеги животновъди, а земеделското ведомство осигури транспортирането им. 

    Из обновяващата се ферма шумно бродят и стадо гъски. Възстановени са и няколко помощни сгради, както и оградата на стопанството.
     
     
     
     
     
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Пи
      Пича с Москвича
      2 -1
      18:14, 26 сеп 2024
      Овце да искаш в България. Над 6 милиона сме.
      • Пи
        Пича с Мерцедеса
        0 0
        18:45, 26 сеп 2024
        Бяхте 8 сега сте 5,чобаноглу инженер не става!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини