От х:

Днес в x:

Преглеждат безплатно за белодробни заболявания, сърдечно-съдови, диабет и рак на маточната шийка

    В Хасковска област започнаха безплатни скринингови прегледи за профилактика на белодробни заболявания, сърдечно-съдови, диабет, злокачествени новообразувания на маточната шийка. Те са организирани от Регионалната здравна инспекция в Хасково по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г., съобщи на пресконференция днес директорът на РЗИ в областния град д-р Станимира Тананова в присъствието на лекари.

    В тази връзка от РЗИ са сключили договори със здравни заведения в региона, в които да се извършват прегледите. Това са Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в хасковския квартал „Болярово“, Медицински център „Медикъл-2013 в Димитровград, ДКЦ 1 в Хасково, Медицинския център в МБАЛ-Хасково и АИПСМП „Д-р Ердинч Чолев“ в Харманли. Всяко от здравните заведения има график за приемане на пациенти, независимо от здравноосигурителния им статус и фамилна обремененост. Графикът по часове в лечебните заведения може да се види в една от снимките. Необходимо е предварително записване на час.

    Прегледите за белодробни и сърдечно-съдови заболявания са предвидени за хора над 40-годишна възраст, тези за диабет са за хора над 18-годишна възраст, скринингът за рак на маточната шийка. За всяко едно от заболяванията има лимит при броя на пациентите, като общо ще бъдат обхванати 680 души.

    „Хроничните незаразни заболявания са главна причина за смърт и инвалидност в световен мащаб. По данни на СЗО са причина за смърт на 41 млн. души годишно, което е 71% от всички смъртни случаи“, каза д-р Станимира Тананова. Тя уточни, че се наблюдава тенденция към нарастване и в тази връзка профилактиката е от съществено значение.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини