От х:

Днес в x:

На общинска сесия Мелемов иска разрешение за създаване на общинско предприятие по чистота

На 27 октомври ще се проведе редовно заседание на Общински съвет - Смолян. На него кметът Мелемов е внесъл докладна, с която иска от Общинския съвет да даде разрешение на администрацията да проучи възможността за създаване на общинско дружество или общинско предприятие за събиране, третиране и управление на отпадъците.

"Бях обещал, че ще проведем местен референдум по темата, но цялостната му организация би струвала над 100 000 лв., би отнела време за организация, а изходът от това допитване е предизвестен – одобрение общината да поеме в свои ръце тези дейности. Затова моето мнение, а и това на екипа ми, е, че референдум с предопределен резултат не е необходим. Още повече, че ежедневно постъпват сигнали от недоволни граждани и се публикуват снимки на препълнени съдове за смет във Фейсбук", обясни в социалните мрежи кметът Мелемов. Той допълни, че поради участието му в предстоящите парламентарни избори на 27 октомври т.г., няма да може лично да разясни на сесията предложението си.

"Истината е, че настъпи действително моментът, в който общината спокойно може да поеме тези дейности. Значително са подобрени финансовите ѝ показатели. Дългът от 10,7 млн. лв. към края на 2020 г. е свален на 5,2 млн. лв. към полугодието на 2024 г. Просрочените задължения от 323 145 лв. са сведени на минимум от 49 962 лв.", обясни още Мелемов. Според него това са съществени индикатори за подобрено финансово състояние.

"Вече са налице и опции за безвъзмездно финансиране в тази посока и преходът няма да се отрази чувствително на общинския бюджет. Възможности ни дават вече обявени проекти на МОСВ, по които Община Смолян готви документи за кандидатстване.

Отделно от това законодателят задължи кметовете на общини да изградят система за разделно събиране на биоотпадъци, която да обхване цялото население на общината, а не частично. В тази връзка МОСВ обяви процедура за проектно финансиране. Индикативната стойност на проекта е около 4 млн. лв. Кандидатстването по него ще е през първото полугодие на 2025 г.

Към настоящия момент има обявени още две процедури:

  • „Рекултивация на регионални депа/клетки на регионални депа за битови отпадъци - втора“ по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. с индикативна стойност 1 000 000 лева. Срокът за кандидатстване е до 15.04.2025 г.;
  • „Зелени мерки в градска среда“ по същата програма с индикативна стойност около 3 млн. лв. Кандидатстването по проекта ще е през първото полугодие на 2025 г.

Подготвяме се за кандидатстване пред МРРБ за изграждане на площадка за временно съхранение на едрогабаритни отпадъци с индикативна стойност около 8 млн. лв. Изграждането на такава площадка е задължение по закон и е широко разпространено в развитите страни. Това ще способства за намаляване на депонирания отпадък с над 1400 тона годишно. Отделените отпадъци ще бъдат рециклирани и повторно употребени.

Други потенциални източници на финансиране са използването на отчисленията и обезпеченията по чл. 60 и 64 от ЗУО, такса битови отпадъци, както и финансови инструменти.

С тези проекти се създава добра основа за самостоятелно осъществяване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в Община Смолян."

Мелемов изрази надежда предложението му да срещне подкрепа в Общинския съвет. Той прикани смолянчани да присъстват на сесията, която започва от 13.00 часа. Подробности по предложението му ще направи публично зам.-кметът Мариана Цекова.

 
 
 
 
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини