От х:

Днес в x:

Унгария поглежда към Африка

Какво стои зад решението на унгарския премиер Виктор Орбан да изпрати около 200 войници в Чад

Преди дни на посещение в Унгария пристигна президентът на Чад Идрис Диби Итно. Той се срещна с премиера на европейската държава Виктор Орбан, като двамата се споразумяха за задълбочаване на сътрудничеството в сфери като отбраната, икономиката, образованието, културата и земеделието. Освен това, Будапеща възнамерява да разположи около 200 войници в африканската страна – решение, което предизвика много коментари. Докато ЕС приветства този ход, някои критици на Орбан смятат, че външната му политика все повече напомня на тази, водена от руския държавен глава Владимир Путин.

Борба с миграцията

Чад е държава, която има стратегически важна роля в борбата срещу миграцията, идваща от региона на Сахел, написа Орбан по повод на визитата на Диби Итно в Унгария. „Миграцията от Африка към Европа не може да бъде спряна без страните от този район. По тази причина, Унгария задълбочава партньорството си с Чад“, написа министър-председателят във „Фейсбук“. В интерес на истината, Будапеща обяви намерението си да изпрати свои войници в страната, които да обучават местните сили и да им помогнат в борбата срещу екстремистките организации, още през октомври миналата година. Тогава унгарският министър на отбраната нарече Чад „единствената стабилна държава в региона“, но също така предупреди, че ако ситуацията там се влоши, „ще видим как се отварят вратите за стотици милиони мигранти, които се отправят към Европа“.

Подобни мрачни прогнози са твърде преувеличени, коментират експерти. Чад е обширна страна с население от едва 19 млн. души. В същото време, тя е приела около 1,2 млн. бежанци – повече от всяка друга африканска държава. Голяма част от тях са от съседен Судан, където сраженията между враждуващи военни групировки не стихват. Освен това, анализаторите са единодушни, че Чад е от съществено значение за европейските геополитически интереси. Брюксел нееднократно отправя остри критики срещу военните режими в страни като Мали и Нигер, където присъствието на Русия става все по-осезаемо. Подобни изказвания по адрес на Чад няма, въпреки дефицитите на Нджамена по отношение на демокрацията и човешките права. „Със сигурност има смисъл да се стабилизира Чад, защото страната е много важна за Централна Африка, а в същото време е заобиколена от съседи, в които Кремъл разширява влиянието си“, коментира пред „Дойче веле“ Улф Лесинг, ръководител на проектите на фондация „Конрад Аденауер“ в Сахел.

Амбициозните планове на Унгария

За никого не е тайна, че Унгария няма исторически връзки с Африка и по-специално с Чад. Орбан, обаче, цели да промени това. През последната година, връзките между Будапеща и Нджамена се задълбочиха, като европейската страна отвори център за хуманитарна помощ и свое дипломатическо представителство в Чад. Какви са причините за това? Повечето експерти акцентират върху икономическите интереси на Унгария. По данни на ООН, Чад е петата най-бедна държава в света, а около 80 процента от населението ѝ живее под линията на бедността. Въпреки това, на нейна територия има големи находища на нефт, злато и уранова руда, поради което съществуват условия за привличането на значителни чуждестранни инвестиции.

Орбан също така се опитва да се възползва от факта, че останалите европейски страни, сред които е Франция, изтеглят своите военни части от района на Сахел. Основният въпрос е какво всъщност могат да постигнат 200 унгарски войници в Чад – страна с площ от 1,2 млн. кв. км. Повечето анализатори са на мнение, че мисията на Будапеща няма да доведе до някаква значителна промяна в страната. Според тях, целта на Орбан до известна степен е символична – да демонстрира, че Унгария е страна, която не се притеснява да предприема подобни стъпки, защитавайки както своите интереси, така и тези на ЕС. От друга страна, след края на мисията на НАТО в Афганистан, в която участваха и унгарски военни, те провеждаха единствено „сухи“ тренировки. Изпращането на войници в Чад на свой ред е отлична възможност за участие в реални операции – и то в държава, изправена пред сериозни проблеми по отношение на сигурността.
 

По стъпките на Путин

Въпреки че отношенията между Брюксел и Будапеща са, меко казано, обтегнати, ЕС приветства решението на Орбан. Говорител на Евросъюза отбеляза, че „е важно повече международни партньори да работят с Чад“ на фона на увеличаващите се вътрешни и регионални предизвикателства. В същото време, опонентите на унгарския премиер не споделят това мнение и определят хода му като „опасен и разточителен“. Според тях, Будапеща няма как да отдели достатъчно средства, за да поддържа постоянна мисия в Сахел. Други пък подозират, че с течение на времето контингентът на Унгария дори може да се увеличи, като целта е ясна – гарантиране на достъп до по-значителна част от ресурсите на Чад.

Няма как да се отрече, че външната политика на Орбан спрямо Африка в много отношения прилича на тази, водена от Путин. Това кара някои анализатори да прогнозират, че Будапеща, която поддържа добри отношения с Москва и според мнозина е сред най-важните партньори на Кремъл, може да се превърне в проводник на руските интереси в Сахел. По този начин, влиянието на Путин в района, което и без това е значително, ще се засили още повече. Унгарското правителство отхвърля подобни твърдения. Негови представители на няколко пъти отбелязаха, че мисията в Чад няма да защитава чуждестранни интереси, а само тези на Будапеща. Несъмнено, решението за изпращането на военни в страната изненада мнозина и представлява рискован ход, резултатите от който е трудно да бъдат прогнозирани.

 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини