От х:

Днес в x:

Откриха и главата на мъжката обезглавена статуя в Хераклея Синтика

Глава на статуя излезе при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика малко преди 12 ч. днес, съобщава в. „Сега“. Тя принадлежи на статуята, открита миналия петък от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински, установиха археолозите. Към 14 ч. главата бе транспортирана към музея в Петрич, за да я поемат реставраторите. 

Главата е била положена в противоположния на статуята край на канала, наречен Клоака максима - така, че да гледа към открития на 20 септември торс. Това едва ли е случайно, каза археологът.

По-рано днес археолозите започнаха да разкриват сграда с подова мозайка в Хераклея Синтика. „За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под“, коментира ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Вагалински от НАИМ-БАН. „Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата“, посочи още той.

Цялостната скулптурна фигура, която откриха в Хераклея Синтика археолозите през юли, вече се намира в Историческия музей в Петрич, където може да бъде разгледана от посетителите. Предполага се, че статуята е на владетел, живял в началото на новата ера, но все още не се знае кой е изобразен на нея.

Втората статуя, открита при разкопките в петък, също е на гол мъж, но лежащ по очи. Тя има наметка на лявото рамо. „Статуята е от същия период като предходната - от  началото на новата ера, с наметало е, но на този етап стига толкова“, каза пред БГНЕС проф. Вагалински. Според него статуята е на обществено значима личност.

„Уникално бе това лято“, заключи ученият в края на археологическия сезон, в който бяха намерени първите две цели човешки фигури по нашите земи.

Източник: Сега

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини