От х:

Днес в x:

Арестуваха българин в Пловдивско за притежание на радиоактивен метал за ядрена бомба

След секретната операция в Пловдивско, при която бе открито голямо количество от изключително скъпия и радиоактивен метал америций, вече има арестуван. Това е Никола Кулов, който е 64-годишен. Дансаджиите са тършували в къщата му в Карлово и във вилата му, която се намира в близост. Открито е голямо количество радиоактивен изотоп америций.

Никола Кулов е безработен. По думи на местни хора по цял ден се е шляел и не вършел никаква работа. Той е семеен с деца.


Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение.

Той е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент - през 1944 г. от Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния, и негови колеги в Металургичната лаборатория на Университета в Чикаго, като част от проекта „Манхатън“. Това става ясно от публикация на Колумбийския колеж в Чикаго.


Америцият е твърд метал със сребристобял цвят и бял блясък, ковък и сферографитен. Свети в тъмното и е доста ковък. Топи се при 1175 градуса по Целзий. Той потъмнява бавно на сух въздух при стайна температура.


Америцият може да се използва за изработването на ядрено оръжие, въпреки че се произвежда трудно и е необходимо и наличието на плутоний.


Критичната маса на метала е около 60 кг и е много по-висока от тази на изотопите на плутоний и уран и следователно не е много добър избор за използване в ядрено устройство.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини