От х:

Днес в x:

Израел срещу Хизбула: атаките продължават

Израел продължава атаките си в Ливан, насочени срещу обекти на Хизбула. Бомбардирани са около 100 ракетни установки, които са били подготвени за директни атаки срещу Израел, обяви израелската армия.

Израелските военновъздушни сили отново атакуваха цели в съседен Ливан, информира АРД. В няколко поредни атаки изтребители са бомбардирали около 100 ракетни установки на проиранската милиция Хизбула, които са били оборудвани с около 1000 цеви, съобщиха израелските военни. Ракетните установки са били подготвени за директни атаки срещу Израел.

Израелската армия ще продължи да отслабва инфраструктурата и способностите на Хизбула, за да защити държавата Израел, заявиха още израелските военни. По-рано те бяха обявили, че районът Накура в Южен Ливан е бил обстрелван с артилерия, припомня германската обществена телевизия.

В Ливан говорят за една от най-тежките вълни от израелски нападения от началото на взаимния обстрел през октомври 2023. В рамките на 20 минути са били атакувани около 70 цели. Ливанските сили по сигурността потвърдиха, че са били поразени ракетни установки. Това беше втората серия от израелски въздушни удари в Ливан в четвъртък, 19 септември, пише АРД.

Галант: Израел ще продължи атаките

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вече обяви, че Израел ще продължи атаките срещу Хизбула. „В новата фаза на войната има важни възможности, но и значителни рискове“, е казал той на среща с висши военни и служители на разузнаването, на която са били обсъждани различни сценарии в борбата срещу Хизбула. Целта е жителите на северната част на Израел да се завърнат по домовете си. „С течение на времето Хизбула ще плаща все по-висока цена."

Бомбардировките на Израел срещу цели в съседен Ливан идват на фона на серия смъртоносни атаки срещу комуникационната техника на Хизбула от 17 и 18 септември. При експлозиите на пейджъри и преносими радиопредаватели бяха убити общо 37 души, а около 3000 бяха ранени. В сряда „Ню Йорк Таймс“ писа, че израелските тайни служби са успели да прихванат доставка на пейджъри и да поставят няколко грама експлозиви в устройствата. А унгарското издание „Телекс“ писа, че българска фирма е внесла пейджърите, които впоследствие са били продадени на Хизбула.

Хизбула: Израел премина всички червени линии

След смъртоносните атаки срещу комуникационната техника на Хизбула нейният лидер Сайед Хасан Насрала отново обяви ответни мерки срещу Израел. „Този престъпен акт е равносилен на обявяване на война“, заяви той. По думите му Израел е преминал всички червени линии. Израелската страна все още не е поела отговорност за нападенията.
Израел планира „активности“ на север

Израелската армия призова цивилните граждани да не навлизат във военните тренировъчни райони в северната част на страната през уикенда. Там военните ще извършват „дейности“, които може да са опасни за живота на цивилните. „Възможно е в близките села да се чуят изстрели и експлозии“, продължава изявлението.

С оглед на напрегнатата ситуация Съветът за сигурност на ООН планира извънредно заседание. Според дипломатически кръгове то ще се проведе в петък вечерта.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини