От х:

Днес в x:

Когато държави тайно убиват

Самолети се взривяват, кораби потъват, а сега и хиляди пейджъри се взривиха в Ливан – на пръв поглед без видима причина. Тайните служби често са замесени в „мокри поръчки“ и кървави акции.

Когато журналистът и критик на саудитското правителство Джамал Кашоги отива да вземе документи за планираната си сватба в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г., той на практика подписва смъртната си присъда. Още в самото консулство Кашоги е убит от специална част на саудитските тайни служби. Негов двойник впоследствие облича дрехите на убития и напуска сградата – но планът за отвличане на вниманието е зле организиран - фалшивият Кашог“ е обут с различни обувки.

Няколко месеца по-късно Саудитска Арабия се оказа принудена да признае, че е свързана с убийството, припомня АРД. Рияд тогава го нарече „самоволна“ операция на тайните служби. Разследването се води от самия престолонаследник Мохамед бин Салман, макар да се предполага, че именно той е поръчал убийството. В крайна сметка са издадени пет смъртни присъди.

„Лицензирани да убиват"

Експлодиралите пейджъри в Ливан сега отново върнаха на дневен ред дискусията за ролята на тайните служби. Подобни операции обаче отдавна са част от ежедневието на онези тайни служби, които имат „лиценз да убиват“ в своите страни.

Израелските тайни служби от десетилетия извършват подобни операции   Снимка: daniel0Z/Zoonar/picture alliance

Израелската служба за външно разузнаване Мосад от десетилетия се числи към тях, пише АРД. Отвличания, убийства и технически саботажи - всичко това се прави, но рядко се коментира публично. В миналото е имало и други атаки, в които мобилни телефони, подготвени по специален начин, са избухвали.

Франция и Великобритания също използват подобни възможности, но го правят сравнително рядко. Във Франция обаче една такава операция на тайните служби предизвика огромен скандал – това беше бомбеният атентат срещу кораба на „Грийнпийс“ в Нова Зеландия през 1985 година, когато загина и един от членовете на екипажа.

САЩ също често използва подобни тактики, пише АРД. Атакуват от въздуха с дронове - например срещу лидери на терористични организации или провеждат специални акции, както при убийството на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен в Аботабад, Пакистан, през май 2011 година.

Руски операции - включително и в Германия

Портфолиото на руските тайни операции е още по-голямо и включва използването на забранени нервно-паралитични вещества, с които се отравят противници на режима, както и взривяване на самолети – като онази неизяснената катастрофа, при която през август 2023 загина лидерът на наемниците от „Вагнер“ Евгений Пригожин – след като беше предприел действия срещу руското военно ръководство. Независимо че се стигна до предполагаемо помирение с президента Путин, Пригожин загина заедно с част от приближените си в самолетна катастрофа.

Забележително от германска гледна точка беше и поръчковото убийство на един грузинец от чеченски произход в Берлин през 2019 година: ставаше дума за целенасочена операция на руските тайни служби с цел да бъде убит противник на режима – за „мокра поръчка“, т.е. операция, при която се пролива кръв. Не само хладнокръвното убийство посред бял ден в центДългият списък с отровените критици на Кремълъра на Берлин, извършено от руския агент Вадим Красиков, направи този акт специален, пише АРД. Фактът, че Русия поиска да си върне точно осъдения убиец, който беше разменен срещу политзатворници от руски затвори, бе достатъчно красноречив.

За германските служби всички подобни операции са строго забранени. Затова и в света на тайните служби, германските са известни като „вегетарианците“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини