От х:

Днес в x:

Бивш агроминистър разгроми „субсидиевъдите“ и техните покровители

Кирил Вътев твърди, че спрял кранчето за 90 000 „виртуални“ животни

Бившият министър на земеделието Кирил Вътев отправи остри критики срещу корупцията в аросектора. В България има особена каста на „паразити субсидиевъди“, които получават пари за несъществуващи стада и това е възможно заради покровителството на определени политици, обяви той пред БНР.

Вътев припомни, че докато е бил министър, е започнал масирани проверки на получателите на субсидии и така лъснало, че в страната има 90 000 „виртуални“ животни. Фантомите били отписани от регистрите, но след смяната на правителство порочната практика с деклариране на фиктивни стада за получаване на помощи отново избуяла.

Този голям сив сектор ощетява почтените фермери, но се оставя, защото е полезен за изборите, каза ексминистърът, като подчерта, че „има хора на високи позиции в държавата, които обаче работят срещу държавата“.  И добави, че когато наредил големите проверки, „субсиевъдите“ организирали шумни протести за свалянето му.

„У нас, който работи честно и почтено, му се пречи. Необходими са спешни мерки за нормална работа на истинските земеделци, иначе, както оимаме прекалена за зависимост от внос - при семената е почти 100%, при месото е 60%, при млякото е 60%, при плодовете и зеленчуците е 70-80%, ще дойде време, когато и продуктите, които консумираме, ще бъдат 100% вносни. Това е толкова опасно за страната, не знам защо не се проумява от управляващите“, коментира Вътев, който е име в хранително-вкусовата промишленост.

„Докато това се толерира от определени политици, не тръгне ли цялото гражданско общество да се бори за своите права и за това да живее нормално - не чакайте и следващи избори, и по-следващи, и въобще с избори нещо да се случи. Това са тези политици, които най-дълго управляват страната вече толкова години“ каза още Вътев, без да посочи конкретни имена.

Да гледаме Румъния

„Докато в България не стане това, което стана в Румъния, нямаме шанс. Ще продължават бизнеси да се изнасят, едни хора са бягат, други да се свиват и спотайват от страх. Основното усещане, което има в обществото, е страх. Ако не заработи цялата държава, съдебната система, институциите, министърът нищо не може да направи. Той просто става заложник на тази система. Хората очакват от него много неща, но правомощията на един министър са ограничени, трябва да спазва законодателството“, обясни бившият министър и настоящ бизнесмен.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини