От х:

Днес в x:

6-те най-добри напитки за по-силен имунитет

Лятото някак неусетно си замина и от къси панталони и тениски веднага скочихме на есенните якета. А тази рязка промяна доведе със себе си и значително покачване на настинките и вирусите, които вече циркулират между нас. Затова трябва час по-скоро да помислим за това как да подпомогнем защитните сили на организма за престоящите студени месеци, които винаги са изпитание, особено ако боледуваме по-често.

Вероятно първата ни мисъл е да се насочим към аптеката за мултивитамини. Но има и друг начин да подпомогнем имунната система и той е с едни шест напитки, които, за да имат максимален ефект, трябва да приемаме редовно и да комбинираме със здравословно хранене и достатъчно почивка.

Вода

Може да звучи банално, но тя е от съществено значение за функционирането на всички органи и системи в тялото ни - включително и имунната. Когато сме дехидратирани, това е предпоставка за по-лесното развитие и разпространение на вируси и бактерии в организма. Затова е наистина важно всеки ден да приемаме препоръчителното за нас количество вода.

Друга важна функция на водата е, че подпомага абсорбирането на хранителните вещества и засилва мускулните мембрани в носа, устата и гърлото, които са първата ни защитна стена срещу вируси и патогени, които се опитват да навлязат в организма.

Водата е основен компонент и в лимфната течност, която доставя бели кръвни клетки в различни части на тялото, като по този начин неутрализира възникнали възпалителни процеси. А според някои научни изследвания, свързани с разпространението на ковид, вероятността да се разболеем след контакт с вируса е по-голяма, ако във въпросния момент тялото ни е дехидратирано.

Зелен чай

Той е известен най-вече със своите антиоксидантни свойства, които неутрализират свободните радикали, попаднали в тялото ни. Освен това е научно доказано, че зеленият чай осигурява ефективна защита от различни заболявания и инфекции и ни защитава на клетъчно ниво.

Чай от джинджифил и лимон

Той е не само вкусен, но и много полезен. Запарката от парчета джинджифил и лимон е истинска имунна бомба, богата на витамин С, добре познат като антиоксидант, който защитава клетките от оксидативен стрес и има противовъзпалителни функции. Освен това подобрява имунния отговор на организма. Джинджифилът пък съдържа повече от 100 биоактивни компонента, които се борят с гаденето, подобряват липидния състав на кръвта и намаляват възпаленията.

Кефир

Като млечно-кисела напитка, преминала процес на ферментация, той има редица ползи за здравето. Те се дължат най-вече на високо съдържание на пробиотици, които подпомагат баланса на чревната микробиота. А именно там са основите на добрия имунитет.

Кефирът има антиоксидантно, антимикробно и противовъзпалитено действие, което го прави подходящ избор за всеки ден - особено за есенните и зимни месеци.

Сок от портокал или грейпфрут

Но само този, който е 100% прясно изцеден. Цитрусовите плодове са нашият пръв избор, когато искаме да подсилим имунната система и да се справим с досадната настинка или вирус по-бързо.

Според научни изследвания, комбинацията от витамин С и фолиева киселина в цитрусовите сокове поддържа имунните бариери и подпомага функция на имунните клетки. А биоактивните съединения в плодовете имат доказан противовъзпалителен ефект.

Доматен сок

Това предложение вероятно ще ни изненада, но всъщност няма нищо странно в него. Сокът от домати е богат както на витамин С, така и на веществото ликопен, което е със силни антиоксидантни свойства и се бори с възпаленията. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини