От х:

Днес в x:

Русия гневна: Индия захранва с муниции Украйна повече от година

Артилерийски снаряди, продавани от индийски производители на оръжие, са били пренасочвани от европейски клиенти към Украйна и Ню Делхи не се е намесил, за да спре търговията въпреки протестите на Москва.

Това твърдят 11 индийски и европейски правителствени служители и представители на отбранителната индустрия, съобщава Ройтерс, като се позовава и на свой анализ на наличните в търговската мрежа митнически данни.

Според източниците и данните трансферът на боеприпаси за Украйна е осъществяван в продължение на повече от година. Индийските разпоредби за износ на оръжие ограничават използването на оръжията само до декларирания купувач, който рискува бъдещите продажби да бъдат прекратени, ако има неразрешени трансфери.

Кремъл е повдигнал въпроса поне два пъти, включително по време на срещата между руския външен министър Сергей Лавров и индийския му колега през юли, съобщиха трима индийски служители.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Русия и Индия не са отговорили на въпросите на агенцията. През януари говорителят на индийското външно министерство Рандхир Джайсуал заяви на пресконференция, че Индия не е изпращала или продавала артилерийски снаряди на Украйна.

Двама източници от индийското правителство и двама от отбранителната индустрия са казали пред Ройтерс, че Делхи произвежда много малко количество от боеприпасите, използвани от Украйна, като според един от служителите то е под 1% от общото количество оръжия, внесени от Киев след войната. Не става ясно дали боеприпасите са препродадени или дарени на Киев от европейските клиенти.

Сред европейските държави, които изпращат индийски боеприпаси на Украйна, са Италия и Чешката република, която е водеща в инициативата за снабдяване на Киев с артилерийски снаряди от страни извън Европейския съюз, според испански и високопоставен индийски служител, както и според бивш високопоставен ръководител на държавната компания, чиито боеприпаси се използват от Украйна.

Индийският служител посочи, че Делхи следи ситуацията. Но заедно с ръководител на отбранителната индустрия, който е запознат с трансферите, изтъкна, че Индия не е предприела никакви действия за ограничаване на доставките за Европа.

Украинското, италианското, испанското и чешкото министерство на отбраната не са коментирали.

Делхи и Вашингтон, основният поддръжник на Украйна в областта на сигурността, наскоро засилиха сътрудничеството си в областта на отбраната и дипломацията на фона на укрепващия Китай, който и двете страни смятат за свой основен съперник.

Индия също има топли връзки с Русия, която от десетилетия е неин основен доставчик на оръжие, а министър-председателят Нарендра Моди отказа да се присъедини към режима на санкции срещу Москва, воден от Запада.

Но Делхи вижда в продължителната война в Европа и възможност да развие зараждащия се сектор за износ на оръжия, твърдят шестима индийски източници, запознати с официалната позиция.

Според данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира между 2018 г. и 2023 г. Индия е изнесла оръжия за малко над 3 млрд. долара.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини