От х:

Днес в x:

Парламентът ще обсъди уволнението на шефа на антикорупционната комисия

Особождаването от поста на шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев ще бъде обсъдено от депутатите в четвъртък. То е внесено от ПП-ДБ, но няма изгледи да бъде прието от останалите политически сили.

Славчев е начело на комисията от години, макар че никога не е бил избиран за началник. След оставката на бившия главен прокурор Сотир Цацаров през 2021 г. Славчев, който до тогава бе заместник, го замени на поста. От тогава парламентът все не успява да намери време и мнозинство, за да избере ново ръководство.

През последните години върху комисията бе фокусирано изключително внимание. Преди година тогавашното мнозинство прие поправки, с които раздели институцията на две – борба с корупцията и конфликт на интереси и проверка на имущество. Освен това на служителите ѝ бяха дадени полицейски правомощия. В момента всички важни „антикорупционни“ дела се водят там. Разследващите инспектори не могат да се похвалят с особени резултати.

ПП-ДБ настояха за освобождаването на Славчев в началото на миналия месец. ГЕРБ демонстрират пълно нежелание да се се занимават с темата. По време на обсъжданията в комисия те успяха да отложат обсъжданията.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини