От х:

Днес в x:

„Това е нова реалност, не може да бъде пренебрегвана“. Б9 иска НАТО да отговори на руските дронове в пространството на алианса

Румъния настоява за „силен и координиран“ отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната Анджел Тълвар, който беше домакин на среща на колегите си от групата Б-9.

По думите на Тълвар групата, в която влизат девет държави от източния фланг на Алианса, е силно обезпокоена от инцидентите над въздушните пространства на Румъния и Латвия. Според румънския министър те потвърждават необходимостта от интегриране и ротация на противовъздушните системи на съюзническите държави.


Министрите на отбраната от формата „Букурещ-9“ (Б9) подписаха в румънската столица съвместна декларация, в която подчертаха значението на укрепването на отбранителната промишленост и на съществуването на обща система за противовъздушна отбрана. Министрите също така потвърдиха подкрепата си за Украйна, предаде агенция „Аджерпрес“.


Министрите на отбраната на Румъния, България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Чехия се срещнаха в Двореца на парламента в Букурещ и обсъдиха инцидентите с руски дронове, паднали на територията на страните от НАТО. На темата е посветен един параграф в съвместната декларация.


„Изразяваме дълбоката си загриженост от повтарящите се навлизания на руски безпилотни самолети и ракети в пространството на НАТО - Полша, Румъния, Латвия и други съюзнически държави, и от ескалацията и напрежението по границите на НАТО. Това е нова реалност, която не може да бъде пренебрегвана. Нуждаем се от колективен отговор в рамките на НАТО, за да посрещнем предизвикателствата, породени от съвременните оръжия и технологии, включително чрез засилване на способността ни да откриваме, идентифицираме и противодействаме на нисколетящи обекти“, се казва в декларацията, цитирана от „Аджерпрес“.

 

Източник: Фрогнюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини