От х:

Днес в x:

Продължителни аплодисменти и викове „Браво“ за Готие Капюсон и Аугустин Хаделих

Публиката изпълни до краен предел зала „България“ в четвъртък вечер, за откриването на новия сезон на Софийската филхармония.

С продължителни аплодисменти и викове „Браво“ изпратени солистите на вечерта – наскоро спечелилият наградата „Опус класик“ – Готие Капюсон, и световноизвестният цигулар и носител на „Грами“ – Аугустин Хаделих.

Двамата бяха извикани няколко пъти от публиката, за да се поклонят, не нямаше бис, след като представиха 25-минутния Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор от Йоханес Брамс. Това беше втората част на вечерта с диригент маестро Найден Тодоров.

Събитието бе открито с увертюрата „Хебриди“ (или „Фингалова пещера”), създадена от Феликс Менделсон-Бартолди през 1830 под впечатление на морско пътуване покрай западните брегове на Шотландия и Хебридските острови. След това прозвуча Недовършената симфония номер 8 на Франц Шуберт.

Готие Капюсон идва у нас за трети път. Миналата година, пред октомври, виолончелистът се завърна в София, за да представи българската премиера на Концерта за виолончело на легендарния холивудски композитор Дани Елфман. Самият Елфман също бе София и след края на концерта се качи на сцената на зала „България". Диригент на вечерта бе отново маестро Найден Тодоров, както и оркестърът – на Софийската филхармония. Готие Капюсон бе извикан четири пъти от публиката в залата с продължителни аплодисменти и викове „Браво“, но не направи изпълнение на бис. 

Аугустин Хаделих е роден на 4 април 1984 г. в Чечина, Италия. Известен със своята феноменална техника, проникновени и убедителни интерпретации и завладяващ тон. Изявява се многократно по най-големите световни концертни сцени. Свирил е с всички големи американски оркестри, както и с Берлинската филхармония, симфоничния оркестър на Баварското радио, Концертгебау, Лондонския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на NHK в Токио. На Залцбургския фестивал дебютира с Виенската филхармония. Друг важен момент е резиденцията му в Концертхаус Берлин, където изследва различни концертни формати. За откриването на сезон 2023/24 г., в рамките на „Музикфест“ (Берлин), осъществява германската премиера на цигулковия концерт на Донаха Денехи, композиран за него, заедно с Концертхаус оркестър, Берлин. „Грами“ получава през 2016 г. в категорията „Най-добро класическо инструментално соло" за записа си на цигулковия концерт на Дютийо L`Arbre des songes.

Източник: nrd.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини