От х:

Днес в x:

Държавата отпусна близо 7 млн. лв. за три национални програми в образованието

Министерският съвет отпусна 6 786 179 лв. за осигуряване на дейности по три национални програми за развитие на образованието. По Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ се предоставят 6 138 460 лв.

Средствата са за нови класни стаи и кабинетни по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Финансиране получават 382 общински образователни институции в системата на училищното образование. Национална програма „Безопасност на движението по пътищата“ се финансира с 180 775 лв. за 45 общински детски градини и 140 общински училища.

Финансират се закупуване на материали, консумативи, уреди, пособия, съоръжения, оборудване, екипировка, наем зали, озвучаване и др. за подпомагане на процесите на преподаване и учене, както и за организиране и провеждане на инициативи и състезания по пътна безопасност на децата и учениците в детските градини и училищата. По Национална програма „Без агресия за сигурна образователна среда“ средствата са 466 944 лв. По нея финансиране за мерки за превенция на агресията получават 20 общински детски градини и 38 общински училища в страната.

Одобрени са близо 1,5 млн. лева за подкрепа на водещи научни проекти Правителството одобри 1 473 440 лева за изпълнението на водещи научноизследователски проекти по Националната научна програма „Върхови изследвания и хора за развитие на европейската наука - (Вихрен) 2021“. 18 септември 2024 г.

Срокът за изпълнение на програмата е от 2021 г. до 2028 г., а предвиденият общ бюджет за нея е в размер на 7,5 млн. лева. Сегашното финансиране се отпуска за подкрепа на 6 изследователски проекта, които ще продължат реализацията си за четвърта поредна година. Те ще допринесат за повишаване на научния потенциал и качеството на висшето образование в България.

Това ще спомогне за приличане на водещи и перспективни учени от цял свят, които да участват в обученията и в подготовката на следващото поколение изследователи и иноватори. Основната цел на програмата е да подобри средата за провеждане на научни изследвания в страната, както и качеството на самите проучвания, което да въздейства за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Одобреното днес финансиране е в рамките на разчетените средства в държавния бюджет за настоящата година.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини