От х:

Днес в x:

Как изглежда обядът на учениците по света?

Традициите в училищата по света са различни, кампусите изглеждат по различен начин, а учебните системи също така. Обикновено говорим за добрите примери от чуждестранни образователни системи и търсим позитивни начини да надграждаме и променяме за добро по-остарели практики. 

По-рядко обаче се замисляме за това, че и храната, с която се хранят учениците по света е такава, каквато е културата  на съответната държава.

Често в Инстаграм се появяват мемета, в които под формата на игра имаме възможност да разпознаваме ученически кутии по тяхната националност. 

В Съединените щати типичният училищен обяд може да се състои от пилешко, пълнозърнесто хлебче и салата. Но във Франция учениците залагат на сьомга и рататуй. Културни особености, нали? 

Проучване посочва, че повечето училища в Европа не предлагат обяд на място, поради което се налага децата да си носят обяд от вкъщи, а обратното - в американските училища почти навсякъде има училищни столове. Никой не е изненадан, че Франция изпраща учениците си на училище с гурме селекция от продукти и ястия - същата държава, в която при раждане, на родилката й се поднася чаша шампанско! 

Кутиите за храна са уникално проектирани, така че вътрешното им пространство да е уплътнено до максимум и да е разделено количествено на точните пропорции от белтъчини, зърнени култури, млечни, плодове и зеленчуци. Всяка вътрешна кутия е предназначена за определена група храни и може да бъде размествана за повече гъвкавост. 

Всеки добре балансиран обяд трябва се състои от няколко неща. Това са протеин (месо, яйца, млечни), богати на фибри източници на въглехидрати (картофи, хляб, ориз, киноа, кускус), зеленчуци и здравословни мазнини (авокадо, зехтин, ядки, млечни).

1. САЩ

Huffington Post

Пържени пилешки хапки с корнфлейкс, картофено пюре, грах, парченца плод (но не пресен, а в компот!) и шоколадова бисквитка. Според правителството на САЩ страните в Европа изпреварват страната по свежи и здравословни варианти за обяд на учениците. Много държави по света лимитират количеството на пържено в менютата на подрастващите. 

2. Франция

Huffington Post

Във Франция по френски! Свеж плод, сьомга или телешко (алангле), френско сирене бри, прясна ябълка, аспержи и задушен морков. Французите разполагат с богата кухня, която не винаги е свежа, понякога тежка, но що се отнася до училищните навици, то те са напълно в концепцията за лека, питателна и здравословна храна. 

 3. Испания

Huffington Post

Разположена географски на Пиренейския полуостров, Испания също е държава, която държи на културата на хранене. Не е възможно в страната на гаспачото да няма гаспачо за обяд под испанските щедри слънчеви лъчи. Можем да проследим климата на страните и по разнообразните цветове в кутията - колкото по-южно, толкова повече лимонови и цитрусови елементи, които напомнят съвсем откровено за необходимостта от витамин Ц, който е важен не само за децата, а и за нас. 

4. Гърция

Huffington Post

Гръцките ни съседи се ползват с престижа си на гурме дестинация и място, в което може да се опитат голям набор от подправки, вкусове и разнообразни ястия (някои от които можем да срещнем и на други места на Балканите). Както виждате цветовете отново следват географията: малки цитруси, йогурт, сърмички, пилешко, орзо, салата. 

5. Италия

Huffington Post

От Италия също се очаква да бъде на високо ниво по отношение на хранителните навици на децата. Почти всичко в Италия е свързано с храна - в тази страна храненето и продуктите са сведени до културна идентичност и самоопределяне, а милиони по света отиват в Италия именно да опитат различни вкусове. Италианската кухня е смятана за една от най-богатите и здравословни като диета. Затова не е учудващо, че учениците са склонни да хапват паста, прясна чабата, плод, риба или парче пица с много видове пресни зелени растения и сезонни салати. 

6. Финландия

Huffington Post

Грахова супа, салата от цвекло, салата от моркови, хляб и панакау (десертна палачинка) с пресни горски плодове. Финландия не се слави с твърде здравословна храна, защото, заради климата, там се яде доста мазно и пържено. Като една от най-ефективните образователни системи в света обаче, финладците знаят колко е важно здравословното хранене за учениците. 

7. Бразилия

Huffington Post

Освен капуейра и боса нова, от Бразилия идват още разнообразни храни, които са приложени в училищните навици на учениците. Свинско със зеленчуци, черен боб и ориз, салата, хляб.

8. Южна Корея 

Huffington Post

В Южна Корея кимчите е цяла философия. Тази особена туршия се приготвя от цялото семейство и е начин членовете му да прекарат време заедно и да засилват връзките помежду си. Кимчито е ужасно полезно заради процеса на ферментация. В него се съдържат много витамини и минерали, а българският вариант на кимчи у нас е киселото зеле. Южнокорейското ученическо меню предлага рибена супа, тофу върху ориз, кимчи и пресни зеленчуци.

Източник: http://life.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини