От х:

Днес в x:

Символът на Венеция, крилатият лъв на малкия площад Сан Марко, е Made in China

Италиански учени са извършили нов химичен анализ на бронзова сплав на известната скулптура на лъв, която стои на една от двете колони на площада пред Двореца на дожите, универсалният символ на Венеция.

Досега учените са нямали точен отговор откъде идва тази тритонна статуя, но се е подозирало, че е преправена от по-стара скулптура.

Заедно с нови стилистични съображения, резултатите показват, че колосалната статуя най-вероятно първоначално е представлявала т. нар. женмушоу - фантастично животно, което пази гробницата (镇墓兽 „пазител на гробницата“), излято в епохата Тан (609-907 г. сл. н. е.) с мед от мините в долния басейн на река Яндзъ в Южен Китай.

Това се потвърждава от точни анализи на оловни изотопи, които оставят в бронза безпогрешни следи от първоначалните мини, от които е добивана медта.

Откритието ше обявено на 11 септември 2024 г. при откриването на международната конференция за Марко Поло, която се провежда във Венеция като част от честванията на 700-годишнината от смъртта на венецианския търговец и пътешественик (Венеция 1254 - 1324 г.).

Тъй като през 1295 г., по време на завръщането на Марко от пътуването му, статуята вече е била на колоната, обстоятелствата на пристигането й - вероятно на парчета - остават загадъчни, но те може да са свързани с първото пътуване на баща му Николо и на неговия чичо Матео, който между 1264 и 1266 г. е посетил монголския двор в Пекин.

Енигматичната статуя днес се показва в нова светлина и разказва за неизвестен досега епизод от великия Път на коприната, който в продължение на хилядолетия свързва хората от източна Евразия с Адриатическо море.

Източник: Il leone di piazzetta S. Marco a Venezia è „Made in China“, Università di Padovа

Дворецът на дожите и Пиацета с колоните през 1890 година. Кредит: Wikimedia Commons

 

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини