От х:

Днес в x:

Регистрирани за участие във вота са 24 партии и 9 коалиции

24 партии и 9 коалиции са се регистрирали за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. Това стана ясно от брифинг на ЦИК.   

На предходните избори са били регистрирани 20 партии и 11 коалиции.

„Регистрацията на една коалиция е заличена заради непълна подписка“, заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Това е коалиция „Има смисъл“ на Виктория Василева. Проверка на Министерството на регионалното развитие е показала, че подписката сред избирателите, подкрепящи коалицията, съдържа по-малко от 2500 редовни подписа, колкото са необходими.

По думите на Матева до момента има 5070 подадени заявления на избиратели, които искат да гласуват извън страната.

От насрочването на изборите до момента срещу решения на ЦИК са подадени 11 жалби. Решенията на Комисията по 9 от тях са потвърдени от Върховния административен съд. Едно решение – за регистрация на коалиция, е отменено.

Матева поясни, че за частичните местни избори на 20 октомври върви нормално организацията.

„Утре ЦИК ще изтегли жребия за частичните избори. Номерата ще започнат от номер 41, за да не съвпадат номерата с тези за Народно събрание, защото ако някъде има втори тур на кметските избори ще е на 27 октомври с парламентарните избори“, коментира Росица Матева.

По думите ѝ след промени в Изборния кодекс е възложено на печатницата на БНБ да предостави специализирана хартия.

„На 10 януари Централната избирателна комисия е получила от „Сиела норма“ и „Смарт Матик“ изискванията, на които трябва да отговаря хартията. Те са изпратени на БНБ и ние имаме уверението от печатницата на БНБ, че хартията отговаря на тези изисквания. Помолихме управителя на БНБ да разреши на печатницата да вземе отношение“, заяви Росица Матева.

От 19 септември в интернет страницата на ЦИК всички избиратели ще могат да проверят дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция, за които те смятат, че не са се подписали. Те могат да подадат жалби и сигнали до Комисия за защита на личните данни.

До 24 септември е срокът, в който партии и коалииции могат да подадат заявление за заличаване на регистрацията им. До 21 септември има възможност за промяна в състава на коалициите и наименованието.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини