От х:

Днес в x:

Връщането на военната служба в Сърбия - с цел помощ на Русия в Украйна?

Белград има повече от 13 млрд. евро заеми към Пекин, посочи журналистът Николай Кръстев

Връщат задължителната военна служба в Сърбия от 2025 г. Президентът Александър Вучич сложи подписа си на указа, който определя тя да продължи 75 дни. Ще бъде задължителна за мъжете, а за жените остава доброволна.

„Сърбия има добри отношения с Русия и Китай. Путин провежда мощна мобилизация със стотици хиляди военнослужещи, нормално е и Белград да участва. Това е политическа демонстрация. Никой не се интересува от реалната полза и финансовите загуби, които ще претърпят. Разделението на Балканите е факт и то може да се отрази. Сърбия има нерешени въпроси, които смята, че може да реши с военни средства“, каза в студиото на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Журналистът Николай Кръстев пък коментира, че не вижда смисъл от въвеждането на задължителната казарма в Сърбия. „Това действие ще породи вълна - в Хърватия и Косово. Говори се, че и те ще предприемат подобен ход. Черна гора също може да се присъедини. Така се създава допълнително напрежение. Връзките на Сърбия с Русия се потвърждават и от поканата за Вучич да присъства на БРИКС“, отбеляза Кръстев.

Според него по отношение на превъоръжаването БВП в Сърбия е нараснал. „Тя отделя 500 млн. за развитие на военната сигурност. Има заявка за покупката на 12 бойни френски самолета - 3 млрд. ще струва тази сделка. Сърбия има повече от 13 млрд. евро заеми към Китай. Голяма част от средствата отиват за превъоръжаване. Белград купува и дронове от тях, както и от Турция“, посочи още журналистът.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини