От х:

Днес в x:

Втори живот за ТЕЦ Battersea в Лондон, днес от комините не излизат пушеци, а "хора"

Пример за една пълна трансформация е лондонският ТЕЦ Battersea Power Station - как може съоръжението, което е изгаряло 1 000 000 тона въглища годишно, да бъде затворено и след трансформацията си да генерира милиони паунди приходи?

Лондончани още през 50-те години на миналия век, заради трагедия отнела живота на 12 000 души за 4 месеца, са осъзнали вредата от изгарянето на въглища. В последствие търсят алтернативи за генериране на елекроенергия и намаляване на замърсяването. За да разберете как 4 000 души загиват за дни и в последствие загиват още 8 000 души от замърсен въздух в мегаполиса, прочетете статията Как замърсеният със SO₂ въздух за дни уби хиляди хора в Лондон.

Историята на ТЕЦ Battersea започва с неговото изграждане през 30-те години на миналия век. През 1933г. първите два комина са завършени и от тях започват да излизат изгорели газове, но днес от тях излизат "хора".

Още по време на проектирането на централата, един от основните параметри е бил пречистването на серния диоксид и железния оксид, като газовете са били непрекъснато "измивани" чрез разработена технология още през 1925 година чрез вода и алкални пръскания върху скрубери от стомана и дървен материал в димоотводите на централата. Като съпоставка, в централата в Димитровград система за пречистване на серните газове се въвежда през 2004г., което е около 80 години по-късно.

20 години след пускане в експлоатация - през 1955 г., централата се разширява на вторият етап с още два комина и котелна сграда, поради нарасналото търсене на енергия в Лондон. По същото време се изгражда и пуска в експлоатация и вече споменатият ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, но за разлика от Лондон, тук никой не мисли да пречиства серните диоксиди още 50 години.

Заради замърсяването на въздуха и водите на река Темза, високите разходи за пречистване и амортизацията на съоръженията, през 1983 година лондонската централа постепенно бива извадена от експлоатация и затворена. Експлоатацията на централата е била 50 години, след което е преценено, че вредите от нея са повече от ползите и ако отново я сравним с ТЕЦ-а в Димитровград, той функционира вече около 70 години. Въпреки, че държавата в началото на века осъзнава, че вече е време да затвори топлоцентралата заради амортизация, я продава и така тя попада в частни ръце през 2003 година и продължава в същия си вид да работи вече над 20 години. Кога в Димитровград ще се осъзнае, че централата носи повече вреди на обществото от колкото ползи, не се знае.

След затварянето си, сградата на ТЕЦ Battersea Power Station, която е най-голямата тухлена сграда създавана до тогава, остава пустееща. През 2014 година за нея започва нов живот. Започва работата по електроцентралата, превръщайки мястото от 42 акра около сградата в нова общност от магазини, ресторанти, места за забавление, домове, офиси и открити зелени площи.

2015 - 2017г. притеснително рушащите се и в крайна сметка считани за опасни, но емблематични комини на електроцентрала Battersea, са подложени на старателна и пълна реставрация. Централата е тотално реставрирана, като в днешно време е съхранила историята си чрез запазването на голяма част от съоръженията вътре, които са атракция и за това се плащат билети. Но най-уникалното преживяване там е, че в единия от 109-метровите комини на централата е изграден панорамен асансьор (Lift 109), който те изкачва през цялата вътрешност на комина, от където са минавали тонове замърсени газове и те изкарва на върха му, от където се разкрива уникална гледка от птичи поглед, почти на нивото на другата най-голяма атракция в града - голямото виенското колело The London Eye, което е 135 метра.

В допълнение към Lift 109, електроцентрала Батърсий е дом и на 254 жилищни апартамента, над 100 магазина за търговия на дребно, ресторанти и кафенета, уникални пространства за събития, кино и офис площи.

Изживяването продължава към нова пешеходна главна улица, Electric Boulevard, която предлага комбинация от офис площи, магазини, барове и ресторанти, парк, обществен център и вълнуващ нов хотел със 164 стаи от art'otel, първият хотел на марката, открит в Лондон.

Сградата е била на облечката на албум  от 1977 г. на Pink Floyd- „Аnimals", била е сцена на филми като Супермен 3, Батман - Черния рицар и др.

Дали можем да очакваме подобен втори живот на тецовете в България, които отдавна са подминали разумния си експлоатационен живот? Към момента територията на ТЕЦ "Батърсий" създава работни места за десетки пъти повече хора и се е превърнал привлекателно място за лондончани и десетки хиляди туристи годишно, които го посещават и генерират огромни приходи. Топлоцентралата в Димитровград също разполага със 100-метров комин, от който може да се разкрие страхотна гледка, а това пространството около него да се превърне в модерна, зелена и функционална зона на брега на река Марица звучи много привлекателно нали.

източници:

www.lift109.co.uk

www.wikipedia.org

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини