От х:

Днес в x:

ЦИК и правителството обещаха усилена съвместна работа и прозрачни избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) и правителството направиха съвместно изявление на брифинг пред медиите във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024 г. Шестима служебни министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на изборите, проведоха работна среща с ЦИК по-рано през деня.

„Тази първа съвместна среща няма да е последна, ще се работи и оттук нататък. Подробно обсъдихме взаимодействието между Централната избирателна комисия и Министерския съвет за надграждане на онези дейности, които вече са предприети, така че да повишим доверието в изборния процес, да станат по-прозрачни процесите, свързани с гласуването и с подготовката на изборите“, съобщи председателят на изборния орган Камелия Нейкова.
Служебният министър на иновациите и растежа Министър Росен Карадимов увери, че Централната избирателна комисия има пълната подкрепа на Министерския съвет, така че продължаваме заедно да работим за организацията на изборите, каза на брифинга още Нейкова.

Министър Карадимов е определен и за координатор на организационно-техническата подготовка на изборите от страна на правителството.

По отношение на специализираната хартия за машинно гласуване Нейкова подчерта, че от промяната на Изборния кодекс в края на 2022 г. досега доставчик е печатницата на БНБ.

„Изискванията са спазени. Те са изпратени в ЦИК в началото на 2023 г. от производителя на машините за гласуване. Същите са предоставени на изпълнителя на дейностите за машинно гласуване – „Сиела норма“. Всякаква информация, че ЦИК е възложила доставка на хартия, която не отговаря на изискванията, не е вярна. В петък отправихме молба към управителя на БНБ печатница на банката публично да вземе позиция по темата, така че да не се създава напрежение“, обясни Камелия Нейкова.

 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини