От х:

Днес в x:

Бурята ''Борис'' взе жертви в Централна и Източна Европа

Главчев свика работна среща във връзка с рекордните валежи и наводненията

8 души са се удавили в Австрия, Полша и Румъния, други 7 са в неизвестност в Чехия, а хиляди напускат домовете си заради бурята „Борис“, която продължава да връхлита Централна и Източна Европа. Междувременно премиерът Димитър Главчев свиква работна среща в Министерския съвет във връзка с рекордните валежи и наводненията.

От дни насам обширни райони в Австрия, Чешката република, Унгария, Румъния и Словакия са връхлетени от силни ветрове и необичайно силни дъждове.

Вицеканцлерът на Австрия Вернер Коглер съобщи, че един пожарникар е загинал при наводненията в Долна Австрия, а властите обявиха провинцията, която обгражда столицата Виена, за „зона на бедствие“.

В някои райони на Тирол снежната покривка достигна метър и половина - изключителна ситуация за средата на септември, когато миналата седмица температурите достигнаха 30°C.

В неделя рано сутринта в източната част на страната бяха преустановени железопътните превози, а във Виена, където реката почти не излезе от коритото си, бяха спрени няколко линии на метрото.

Спасителните служби вече са извършили близо 5000 интервенции в провинция Долна Австрия, където наводненията са заварили много жители в домовете им. От петък насам пожарникарите са се намесвали около 150 пъти във Виена, за да разчистят пътища, блокирани от отломки от бурята, и да изпомпват вода от мазета, съобщават местните медии.

В Полша има скъсана язовирна стена, отнесени мостове и улици превърнати в пълноводни реки.

Междувременно премиерът Димитър Главчев свиква работна среща в Министерския съвет с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и с министрите на вътрешните, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на енергетиката и на отбраната във връзка с изключително тежката ситуация в Централна и Източна Европа, причинена от рекордните валежи и наводненията.

Във фокуса на обсъждането ще бъде въпросът дали бедствието налага превантивни действия и от страна на българското правителство.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини