От х:

Днес в x:

Българска фирма ще ремонтира втория по големина ТЕЦ в Косово

Проект за ремонт на втората по големина електроцентрала в Косово спечели българската Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ЕАД, съобщиха от компанията.

Ремонтът е в ТЕЦ „Косово А“ и е по план за модернизация на централата. Възложител е енергийната компанията на Косово (КЕК Косово – Kosovo Energy Corporаtion). Българското предприятие ремонтира турбина и котел в блок А5 на косовския ТЕЦ, пуснат в експлоатация още през 1975 г.

ЦЕРБ извършва т.нар. безразрушителен контрол на метала – проверка на ротори и диафрагми, обследване на лопатки, металография, ендоскопско изследване, остатъчен ресурс на турбината и др. Вибрациите преди и след ремонта на турбината също се измерват, прави се тест на лопатките на ротор ниско налягане, динамичен баланс на мобилен стенд на ротори високо, средно и ниско налягане и др.

„Това не е първият ни спечелен търг в Косово. През последните 2 години ремонтирахме няколко турбогенератора от по 220 МВт там“, коментира инж. Стоян Стоянов от ЦЕРБ. „Българските енергийни специалисти определено се ценят извън България. За съжаление обаче у нас има слабо желание за поддръжка на собствените ни енергийни съоръжения. А това води до аварии. Свидетели сме на такива почти всяко тримесечие“, поясняват от предприятието.

ТЕЦ „Косово А“ се намира на около 8 км от столицата Прищина. Работи с лигнитни въглища и е собственост на КЕК Косово от 1999 г. В момента в централата работят само 2 от общо 5-те блока. Годишното производство на електричество от ТЕЦ „Косово А“ е около 1500 GWh. Страната е силно зависима от електроенергия от изкопаеми горива (92% към 2023 г.).

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Създадено е през 1948 година. През последните 20 г. изпълнява проекти основно извън България – в Албания, Северна Македония, Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина и др.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини