От х:

Днес в x:

Златоград чества традиционните Делюви празници цяла седмица, кулминацията е следващият уикенд

От 14 септември в Златоград започнаха проявите по повод традиционните Делюви празници. На 14 и 15 септември се провежда Международен баскетболен турнир за купа „Дельо Войвода“ във физкултурния салон на ОУ „Васил Левски“ в града.
На 16 септември е честването на 100 години от рождението на Станислав Сивриев. Предвидено е откриване на улица на неговото име в стария град. Програмата включва още поднасяне на венци пред барелефа на Станислав Сивриев, литературно четене и връчване на национална литературна награда на негово име в „Сивриева къща“.
На 18 септември 2024 г. /сряда/ ще има театрална постановка „Тайната вечеря на Дякона Левски“ – по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев. Спектакълът ще се играе от 18,30 часа в ОНЧ „Просвета – 1908“.
На 19 септември е предвидена среща-дискусия, по повод 90 години от рождението на Вели Чаушев под мотото „Ако утре светът стане по-добър, да знаете, че доброто е тръгнало от Златоград“. Срещата ще се състои от 16 часа в зала „Вели Чаушев“ в ОНЧ „Просвета – 1908“.
На 20 септември ще е награждаването на участниците от ученически художествен конкурс „Делю Войвода - Стражът на Родопите“ и прожекция на филма „Делю и вечносттта“.
Кулминацията на празниците ще е на 21 септември с традиционната възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години“ по калдаръмените улички на Етнографския ареален комплекс. В народното веселие ще се включат Гайдарски състав „101 каба гайди“, Гайдарски състав „Дельо хайдутин“, Росица Пейчева, Володя Стоянов, Оркестър „Родопско настроение“, самодейни фолклорни певчески и танцови групи.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини